osijek, 11 sije?nja 2022, 9,30 sati, stan stanovi, nekretninesnimio zdenko pu?i?
ZDENKO PUŠIĆ
23.8.2024., 19:38
REAKCIJE NA NOVI ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Moguća niža cijena najma stanova

Hrvatska gospodarska komora (HGK) "snažno podržava" prijedlog novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. "Prijedlog novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada možemo gledati i kao dio Nacionalnog plana stambene politike jer bi trebao omogućiti više stanova na tržištu za dugoročno stanovanje, a posljedično i nižu cijenu najamnina. Kvalitetnijim i strožim uvjetima kratkoročnog najma osigurava se da stambene jedinice služe svojoj prvotnoj svrsi – stanovanju. Ujedno je to i demografska mjera jer će mladim obiteljima, ali i svima ostalima na raspolaganju biti veći broj stambenih jedinica", istaknula je potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Nakon što zažive zakonske izmjene, vlasnici stanova u višestambenim zgradama, koji svoju nekretninu budu željeli davati u najam turistima ili stranim radnicima, morat će ishoditi suglasnost 80 posto suvlasnika u zgradi, odredba je zakona koja je najveća novost, napominju iz HGK-a.

BOLJE UPRAVLJANJE

S ciljem suzbijanja nelegalne gradnje predložene su i izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji i Zakona o komunalnom gospodarstvu, kako bi ovlasti za reakciju imali i komunalni redari. “Od iznimne je važnosti kvalitetnije upravljanje stambenim fondom i očuvanje prostora, kao našeg najvrjednijeg resursa”, ističe Mirjana Čagalj.

Prijedlog zakonskih novosti u četvrtak je na sjednici Vlade predstavio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuvši da je ovo prvi put da se donosi jedan zakonski akt koji definira održavanje i upravljanje višestambenim zgradama. Spomenuto ograničavanje prenamjene stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja Bačić je obrazložio činjenicom što u Hrvatskoj, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske elektroprivrede, 40 posto ukupnog stambenog fonda ne služi stanovanju. Cilj je da se tih oko 908.000 stanova vrati njihovoj prvotnoj i izvornoj namjeni, što bi trebalo povećati ponudu na tržištu te tako sniziti cijene stambenog kvadrata i dugoročnog najma, poručio je. Također, razlozi zakonskih izmjena su i u sve učestalije primjedbe suvlasnika zgrada na srozavanje kvalitete života u zgradama zbog apartmanizacije i smještaja većeg broja stranih radnika. Nadalje, zakonskim izmjenama se, između ostalog, uvodi zajednica suvlasnika koja ima svoju pravnu osobnost. Kako je naveo Bačić, u proteklih 30-ak godina uočeni su nedostatci oko potrebne većine suvlasnika koji odlučuju o pojedinim aktivnostima i radovima na upravljanju i održavanju zgrada, te će sada ta potrebna većina biti smanjena, primjerice kada su u pitanju hitni i nužni popravci, investicijsko održavanje zgrada, kao i imenovanje upravitelja i predstavnika suvlasnika.