08.02.2016., Osijek - Pogled na grad Osijek iz zraka. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL
22.8.2024., 14:12
BIT ĆE I KAZNI

Vlada će sufinancirati izgradnju liftova i obnovu fasada

Vlada je u četvrtak prihvatila i prijedlog zakona o upravljanju i održavanje zgrada, a potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja Branko Bačić je istaknuo neke novosti koje donosi zakon među kojima sufinanciranje fasada i liftova te kazne za one koji budu samostalno nadograđivali.

"Sve zgrade koje imaju tri i više katova moći će se ugrađivati liftovi u čemu će participirati suvlasnici, ali i država. Kroz poseban program ćemo sufinancirati obnovu fasada u centru grada", najavio je Bačić na sjednici Vlade.

Rekao je da se uvode i kazne za one koji samovoljno budu nadograđivali zgrade. Zabranit će se i prenamjena stanova za kratkoročno iznajmljivanje bez suglasnosti 80 posto suvlasnika.

"To radimo zbog toga što u oko 40 posto stambenog fonda u Hrvatskoj ne služi stanovanju, već se koriste u druge svrhe", istaknuo je Bačić.

 Uz prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, Vlada je prihvatila i izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji.