Split, 7.09.2023. - Ilustracija prometnih znakova. Foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms
Hina
22.8.2024., 07:30
PROMETNI PREKRŠAJI I KAZNE

Slavonski i baranjski vozači su skupili 18.404 negativna boda

Ukupno su u svih pet slavonskih županija vozači napravili 127.179 prometnih prekršaja

Prometna nekultura na hrvatskim cestama čini se neiskorjenjivom, a i velik je broj ozbiljnih kršitelja zakonskih propisa koji u opasnost dovode sve u prometu.

Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2023. bila su 760.373 prometna prekršaja, zajedno s prekršajima u prometnim nesrećama, a u prvom polugodištu ove godine utvrđeno ih je 371.958. Policajci su u nadzoru prometa lani utvrdili ukupno 708.467 prometnih prekršaja, a 127.179 počinili su ih vozači u pet slavonskih županija.

Brzina, mobitel...

Tijekom 2023. godine policija je u Osječko-baranjskoj županiji evidentirala 43.209 prometnih prekršaja, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 22.258, u Brodsko-posavskoj 26.268, u Virovitičko-podravskoj 18.261, a u Požeško-slavonskoj 17.183.

Najviše je u Hrvatskoj lani utvrđenih prekršaja zbog prevelike brzine, nekorištenja sigurnosnim pojasom, alkoholiziranosti vozača, nepropisne upotrebe mobitela u vrijeme vožnje, upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom, nepropisnog parkiranja i zaustavljanja, nepoštovanja prometnog znaka...

Za prekršaje počinjene prošle godine izrečeno je 96.178 negativnih prekršajnih bodova, a u prvih šest mjeseci 2024. godine 14.604 negativna prekršajna boda. Negativni bodovi su hrvatskim vozačima u najviše slučajeva izrečeni za prekršaje iz članka 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Na dan 13. kolovoza ove godine negativne bodove imala su 99.004 hrvatska vozača, od kojih njih 378 ima prebivalište izvan Hrvatske. U pet slavonskih županija ukupno ih negativne bodove ima 18.404. U Osječko-baranjskoj županiji negativne bodove ima 6665 vozača, u Vukovarsko-srijemskoj 3679, Brodsko-posavskoj 3005, Virovitičko-podravskoj 2840, a u Požeško-slavonskoj 2215. Po broju vozača koji imaju negativne prekršajne bodove Osječko-baranjska županija na trećem je mjestu u Hrvatskoj. Na prvom mjestu je najveća, Zagrebačka, županija s 22.404 vozača i Splitsko-dalmatinska, u kojoj je negativne bodove skupilo 13.613 vozača. Najmanje vozača koji imaju negativne bodove je u Ličko-senjskoj županiji, 903.

Negativni prekršajni bodovi brišu se iz evidencije nakon dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju koje su upisani. "Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojima je vozačka dozvola istekla rješenjem će se odrediti da ne mogu podnijeti zahtjev za produženje vozačke dozvole u roku od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku od dvije godine rješenjem će se odbaciti", navodi policija pravila. Dodaju kako će se mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a vozačka dozvola im je oduzeta ili prijavljena izgubljenom rješenjem dozvola i ukinuti.

Bez dozvole

Vozač koji nije položio vozački ispit, a ipak je uspio u dvije godine prikupiti devet negativnih prekršajnih bodova ne može ni podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole bar dvije godine. Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova koristeći se vozačkom dozvolom izdanom u državi članici Europskog gospodarskog prostora ili inozemnom vozačkom dozvolom izreći će se zabrana upotrebe vozačke dozvole na dvije godine.

Ako se u prometu zatekne mladi ili iskusni vozač koji ne smije voziti dok ponovno ne položi vozački ispit, za taj prekršaj očekuje ga novčana kazna od 1320 do 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana. Inače, u Hrvatskoj ima ukupno 2,332.106 vozača, a ukupan broj hrvatskih državljana vozača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i koji imaju negativne bodove je 95.626.

Unatoč visokim kaznama i oduzimanju ili poništavanju vozačke dozvole ima "upornih", koji se i dalje usude sudjelovati u prometu. Jedan takav izazvao je prometnu nesreću, u kojoj je lakše ozlijeđen, početkom tjedna u Slavonskom Brodu. Vozio je prebrzo, izgubio nadzor nad automobilom i sletio u odvodni kanal. Policija je utvrdila da mu je vozačka dozvola poništena zbog prometnih prekršaja i prikupljenih negativnih bodova. n