epa11559589 An aerial view photo taken with a drone shows flooded areas near the old Topornica River bed in Zamosc, Poland, 22 August 2024. On 21 August, a violent storm passed over the city, causing a record rainfall of over 147 mm of rain. According to local authorities, the western part of the city suffered the most. Water poured into two schools, as well as a school dormitory and one of the kindergartens. EPA/Wojtek Jargilo POLAND OUT
EPA
22.8.2024., 20:13
UREDBA O OBNOVI PRIRODE

Nužno je obnoviti ekosustav u EU-u

Uredba o obnovi prirode stupila je na snagu 18. kolovoza, a cilj joj je znatno obnoviti ekosustav u Europskoj uniji, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije. Prema toj uredbi, do 2030. planira se obnoviti najmanje 20 posto kopnenih i morskih područja EU-a, a do 2050. godine očekuje se obnova svih ekosustava koji zahtijevaju sanaciju. "Uredba postavlja pravno obvezujuće ciljeve za obnovu različitih vrsta ekosustava, uključujući kopnene, morske, slatkovodne i urbane sredine. Ova inicijativa je ključna u borbi protiv klimatskih promjena, smanjenju rizika od prirodnih katastrofa te ispunjavanju međunarodnih obveza Europske unije u zaštiti okoliša i prirode", navodi Ministarstvo u priopćenju.

Uredbom se uvode mjere za obnovu narušenih ekosustava u svim članicama Europske unije. Naglasak je stavljen na postizanje ciljeva EU-a u ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama te na poboljšanje sigurnosti opskrbe hranom. Uredba obuhvaća širok raspon ekosustava, uključujući kopnene, obalne, slatkovodne, šumske, poljoprivredne i urbane ekosustave. Kad je riječ o staništima za koja se smatra da su u lošem stanju, države članice EU-a moraju do 2030. obnoviti najmanje 30 posto staništa, do 2040. najmanje 60 posto, a do 2050. najmanje 90 posto staništa. "Osim toga, države članice moraju poduzeti mjere kako bi spriječile pogoršanje stanja na područjima koja su već obnovljena ili koja su u dobrom stanju. Ove mjere ključne su za dugoročno očuvanje bioraznolikosti i održivost prirodnih resursa unutar Europske unije", stoji u priopćenju. Države članice, pa tako i Hrvatska, moraju izraditi nacionalne planove obnove u roku od dvije godine definirajući prioritete za obnovu na nacionalnoj razini.