Zagreb, 22.08.2024. - Dolazak ministara na sjednicu Vlade RH. Na fotografiji Andrej Plenković.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
22.8.2024., 13:45
MATERIJALNA PRAVA UMIROVLJENIKA

Mirovine rastu 7,46 posto, uvodi se godišnji dodatak

Vlada: Mijenjat će se omjeri usklađivanja mirovina svakih šest mjeseci, tako da više neće biti 70:30, nego 85:15

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na svojoj bi sjednici u petak trebalo donijeti odluku o novoj aktualnoj vrijednosti mirovina. Prema najavi premijera Andreja Plenkovića i ministra rada i mirovinskoga sustava Marina Piletića, mirovine će rasti za više od 1,2 milijuna umirovljenika, i to vjerojatno za 7,46 posto.

Na početku sjednice Vlade u četvrtak premijer Plenković najavio je, osim usklađivanja mirovina od 1. srpnja, i zakonske izmjene kojima će se promijeniti formula izračuna mirovina i uvesti godišnji dodatak. "Zakonskim izmjena u sljedećem razdoblju promijenit ćemo formulu izračuna mirovina sa 70:30 na 85:15 te osigurati i godišnji dodatak na mirovine", kazao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

“Vlada time nastavlja politiku kvalitetnog položaja i materijalnih prava umirovljenika", istaknuo je. Najavio je novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu kazavši kako će se i dalje voditi računa o najugroženijim skupinama, a bit će prilagođen novim okolnostima. Naglasio je da su dosadašnji paketi mjera ostvarili svoj primarni cilj očuvanja socijalne kohezije u vremenu najveće energetske krize.

PILETIĆ: BUZ NEMA POVJERENJE GRAĐANA

Odgovarajući na novinarski upit, ministar Piletić je rekao kako Vlada želi omogućiti godišnji dodatak svim umirovljenicima. Komentirao je prosvjed koji je najavio Blok Umirovljenici zajedno (BUZ) rekavši kako je riječ o “političkoj organizaciji koja je testirala svoje povjerenje među biračima, pa tako i umirovljenicima, i da ta opcija na parlamentarnim izborima nije osvojila ni jedan mandat u Saboru”. “Očito je da joj hrvatski građani i sami umirovljenici ne vjeruju”, ustvrdio je ministar rada i mirovinskog sustava.

Rast mirovina je novinarima nakon sjednice Vlade potvrdio i ministar rada i mirovinskoga sustava Marin Piletić. Naglasio je da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje registrirao 1.749.226 osiguranika, što je najveći broj uopće, te ima 64.000 osiguranika više nego lani. Broj osiguranika je, podsjetimo, indikator razine zaposlenosti. "Taj broj više zaposlenih i osiguranih u Hrvatskoj odgovara broju stanovnika Velike Gorice", kazao je ministar Piletić, te podsjetio da je stopa registrirane nezaposlenosti 4,8 posto, a prema Eurostatu 5,5 posto. Potvrdio je i da bi se mirovine, prema svim dosadašnjim pokazateljima, trebale povećati za 7,46 posto.“To znači da će mirovine za kolovoz s isplatom u rujnu biti veće za taj postotak, a ujedno će biti isplaćeni i zaostatci za srpanj i kolovoz", kazao je Piletić. Pojasnio je kako se do tog postotka došlo i naveo da je prema podatcima Državnog zavoda za statistiku inflacija u proteklih šest mjeseci u odnosu prema prethodnih šest mjeseci iznosila 0,6 posto, a indeksi prosječnog porasta brutoplaće prvih šest mjeseci ove godine u odnosu prema posljednjih šest mjeseci 2023. porasli su za 10,4 posto. To je drugi rekordni postotak povećanja mirovina, naglasio je Piletić. Dodao je da Vlada namjerava nastaviti s paketima mirovinskih reformi, te najavio da će se vrlo skoro formirati Vijeće za starije i umirovljenike i započeti rad na izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju. "Želimo izmijeniti omjere usklađivanja mirovina svakih šest mjeseci, tako da više neće biti 70:30, nego 85:15 u korist povoljnijeg indeksa", ponovio je ministar premijerove riječi. Također je najavio (priznavanje) godine dana mirovinskog staža za svako dijete i poboljšanje položaja invalidskih mirovina.