kompjutor, informatika, komp
ILUSTRACIJA
22.8.2024., 11:47
VELIKI USPJEH

2 srebra i 1 bronca za mlade informatičare u Kišinjevu

Juniorska informatička reprezentacija Hrvatske osvojila je na 8. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi (EJOI 2024) u Moldaviji dvije srebrne i jednu brončanu medalju, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog saveza informatičara.

Na EJOI 2024, koja se od 16. do 22. kolovoza održala u Kišinjevu, Hrvatska je polučila odličan uspjeh u konkurenciji 98 natjecatelja iz 26 zemalja, dodaje se. Predstavljao ju je tim sastavljen od četiri učenika osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi.

Srebrenu medalju osvojili su Borna Gudac iz 7. razreda OŠ Kraljevica i Ivo Pavičić iz 8. razreda OŠ Matka Laginje Zagreb, a brončanu Luka Rančić, učenik 8. razreda OŠ Split 3. Sudjelovao je još Nikola Vlašić učenik 8. razreda OŠ Čavle.

Odgovorni voditelj reprezentacije bio je Nikola Dmitrović, stručni voditelj Fran Babić, dok je Krešimir Malnar bio odgovorni voditelj nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.

Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da većina članova reprezentacije dio svog uspjeha duguju i mentorima iz Zagrebačkog računalnog saveza i Centra tehničke kulture Rijeka, članica Hrvatskog saveza informatičara, ističe se u priopćenju.

Natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika rođena 2009. godine ili mlađi, te dva voditelja.

Nastup hrvatskih mladih informatičara i stručne pripreme organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.