Zagreb, 30.01.2019 - Nastavak 11. sjednice Hrvatskog sabora. Na fotografiji državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.foto HINA/Denis CERIĆ /dc
HINA/DENIS CERIĆ
20.8.2024., 19:31
AFERA VJETROELEKTRANE

Zakonitost dokaza ponovno na sudu

Visoki kazneni sud prihvatio je žalbe bivše državne tajnice Josipe Pleslić i njezinih suoptuženika iz afere Vjeroelektrane na odluku zagrebačkog Županijskog suda, koji je iz spisa odbio izdvojiti tajno snimljene razgovore i poruke iz mobitela za koje je obrana tvrdila da su nezakoniti dokazi. Osim bivše državne tajnice i HDZ-ove gradonačelnice Knina na odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda žalili su se i poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić te bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Prema ocjeni Visokog kaznenog suda, prvostupanjski sud u ponovljenom postupku treba utvrditi jesu li dokazi koje okrivljenici predlažu izdvojiti derivirani iz saznanja prikupljenih na temelju tajnih mjera prema inicijalnim nalozima koji su bili određeni prema drugim osobama, objavio je sud. Dodaju da prvostupanjski sud treba provjeriti jesu li inicijalni i svi sljedeći nalozi izdani u skladu sa zakonom, a sve zbog ocjene jesu li osporeni dokazi "plodovi otrovne voćke". Također ističu da je obrani potrebno omogućiti uvid u predmete suca istrage u kojima su izdani nalozi za provođenje posebnih dokaznih radnji čija se zakonitost osporava. Uskok tvrdi da je Pleslić primila mito kako bi pogodovala suokrivljenim poduzetnicima oko projekta izgradnje vjetroelektrane Krš – Pađane, a svoje je tvrdnje potkrjepljivao tajno snimljenim telefonskim razgovorima i SMS-ovima. No obrana je isticala da su ti dokazi nezakoniti jer su prikupljeni slučajno, odnosno da su, pravnim rječnikom rečeno, "plodovi otrovne voćke".