Zagreb, 20.08.2024. - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio je premijera Andreja Plenkovića i hrvatsku kandidatkinju za članicu Europske komisije Dubravku Šuicu.Na fotografiji Gordan Grlić Radman, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Dubravka Šuica.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HINA/ EDVARD ŠUŠAK
20.8.2024., 19:34
SABORSKI ODBOR ZA EUROPSKE POSLOVE PODRŽAO ŠUICU

Plenković: Još se ne zna koji će resor Dubravka Šuica dobiti, čekamo novu arhitekturu Europske komisije

Saborski Odbor za europske poslove većinom je glasova podržao prijedlog Vlade da Hrvatska za članicu nove Europske komisije nominira Dubravka Šuicu.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će "nova Europska komisija imati ogroman zadatak da jača i ekonomski i socijalno sve članice EU-a, da bude na visini zadatka svih izazova, da nastavi sa snažnom podrškom Ukrajini, i financijskom, i ekonomskom, i humanitarnom, i vojnom".

“Mi ćemo dati svoj doprinos. Dubravka Šuica i u toj će novoj Komisiji dati svoj vrlo kvalitetan doprinos. Vlada je na svojoj sjednici 1. kolovoza predložila gospođu Šuicu za drugi mandat u Europskoj komisiji. Ona je četvrti put izabrana u Europski parlament na nedavno održanim izborima, a na temelju ogromnog iskustva koje ima iz prethodnog petogodišnjeg mandata potpredsjednice za demokraciju i demografiju predlaže se za još jedan mandat u Europskoj komisiji Ursule von der Leyen. Dosadašnji portfelj gospođe Šuice, demokracija i demografija, za Hrvatsku je posebno važan. Prvi je put i uvršten u europske institucije na temelju hrvatske inicijative", rekao je Plenković.

Šuica je rekla da je, kada se radi o demokraciji, njezino postignuće bilo uključivanje građana organiziranjem Konferencije o budućnosti Europe, koja je uspješno završila i čiju su zaključci postali dijelom programa rada Komisije prošle i ove godine. "Tu se radilo i o paketu obrane demokracije. Dakle, puno je bilo raznih tema. Demografija je isključiva nadležnost zemalja članica. Mi smo prvi put u povijesti Europske komisije temu demografije stavili na dnevni red i ona je postala europskom temom. Kao što vam je poznato, Europsko vijeće je na kraju španjolskog predsjedanja predložilo državama članicama da osnuju ministarstva demografije. To je jedan od rezultata. Zasad to imaju samo tri države, a nadamo se da ćemo i dalje ići u tom smjeru. Puno je tu bilo tema. Naravno da se ne vide rezultati preko noći. Ili u jednoj godini. Ali dugoročno će ova tema postati jako važna", rekla je Šuica.

Dodala je da će tek vidjeti koji će portfelj Hrvatska dobiti, "sukladno s novom arhitekturom Komisije i sukladno s razgovorima našeg premijera i predsjednice von der Leyen".

Premijer Plenković na sjednici nije rekao koji će resor Šuica ubuduće voditi. "Potrebno je prvo pričekati cijelu arhitekturu novog sastava izvršnog tijela EU-a", rekao je Plenković. Dodao je da Hrvatska ima želju za određenim resorima i da lobira u tom smjeru.

Mišo Krstičević (SDP) upozorio je na činjenicu da će Odbor dati potporu Šuici iako se još uvijek ne zna koji će resor ona dobiti. "Imamo osobu, ali ne znamo resor. Ne znamo koliko je ta osoba kompetentna za izazove i probleme koje taj resor nosi. Ovako možemo doći u situaciju da jednog napadača u nogometu stavimo na mjesto stopera", rekao je Krstičević.