Zagreb, 20.08.2024. - Konferencija za novinare predsjednika SDP-a Peđe Grbina o unutarstranačkim izborima. Na fotografiji Peđa Grbin.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ
20.8.2024., 19:44
UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Grbin: Kandidature u idućih 10 dana

U SDP-u je u utorak počeo izborni proces vezan uz nadolazeće unutarstranačke izbore, a predsjednik stranke Peđa Grbin rekao je da se kandidature mogu predati u idućih deset dana, kampanja će trajati do 13. rujna, a zatim slijedi izbor novog vodstva stranke. "Sve dužnosti osim predsjednika bit će izabrane u prvom krugu, a ako nitko ne dobije natpolovičnu većinu, održat će se drugi krug za tjedan dana", rekao je na konferenciji za novinare. Nakon što se izabere čelnik SDP-a, slijedi konstituiranje Glavnog odbora. Grbin je pozvao sve u stranci koji imaju takvu ambiciju da istaknu kandidaturu za funkcije koje ih zanimaju. Zasad, kaže, postoji nekoliko neslužbenih kandidatura, među kojima su one Siniše Hajdaša Dončića, Sanje Major i Mladena Kešera za predsjednika SDP-a. On neće kandidirati ni za jednu stranačku dužnost, te će nastaviti djelovati kao saborski zastupnik. Kaže da, kada je riječ o sučeljavanjima, to ovisi o kandidatima.

FRAKCIJE MOGUĆE, ALI OKO PROJEKTA

O osnivanju frakcija Grbin je kazao kako ih Statut predviđa, ali samo oko konkretnog programskog ili političkog projekta, a ne na temelju osobnih simpatija. “One se ne osnivaju na prijateljskim linijama. Frakcije se ne može osnovati kako bi ova ili ona osoba trebala obnašati određenu dužnost”, istaknuo je. Oštro je kritizirao politiku Domovinskog pokreta rekavši kako politika s njihove strane u Vladi ne postoji, nego samo borba da se spriječi pripadnike srpske nacionalne manjine da opstaju u Hrvatskoj.

Tijekom godina imali su različite pristupe, no određenih oblika sučeljavanja sigurno će biti. Za kritike Sanje Major zbog SDP-ove podrške kandidaturi Zorana Milanovića za predsjednika države rekao je da je legitimno sve što čini politički smjer stranke, osim ako se radi o nečemu što bi narušavalo ustavni poredak RH ili socijaldemokratske vrijednosti. Grbin je rekao da za donošenje odluke o podršci Milanoviću nije bilo moguće čekati unutarstranačke izbore i da s njim dijele vrijednosti.