Donja Suvaja, 18.08.2024. - Vrelo rijeke Une, Foto HINA/Zvonko KUCELIN

Vrelo rijeke Une

HINA
19.8.2024., 20:32
OBRAT: STIGLA ODLUKA INSPEKTORATA

Zabranjena je gradnja hidroelektrane na Uni

Odluka je donesena nakon što je Zavod za zaštitu okoliša i prirode utvrdio da su radovi imali štetnog utjecaja na prirodu

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva objavilo da investitor ima pravomoćne dozvole koje se više ne mogu poništiti, Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH) ipak je zabranio investitoru Pipra gradnju mini hidroelektrane u blizini izvora rijeke Une, gdje već tjednima traju prosvjedi.

Ta je odluka donesena nakon što je Zavod za zaštitu okoliša i prirode utvrdio da su provedeni radovi imali štetnog utjecaja na prirodu, a u izvješću dostavljenom DIRH-u naveli su i da se "ne može isključiti i daljnji negativan utjecaj provedbe zahvata, kako na ciljeve očuvanja i cjelovitosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u cijelosti".

Posljedice za prirodu

“Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, a koji se rade bez provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže. U provođenju ispitnog postupka inspekcija zaštite je od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, kao stručno-analitičkog tijela za poslove zaštite prirode u RH, zatražila mišljenje kako bi se utvrdilo jesu li predmetnim zahvatom na izgradnji male hidroelektrane narušene značajke ciljnog stanišnog tipa, odnosno jesu li oštećena staništa populacije zavičajne vrste te je li prouzročena štetna posljedica za prirodu", stoji u priopćenju DIRH-a.

TORBICA: DIO SUSTAVA JE BIO ZAKAZAO

“Očito je da je dio sustava bio zakazao. Od prvog trena je sve bilo sumnjivo, počevši od table s lažnim OIB-om, sjedištem i brojem čestice, a i suprotno je zdravom razumu da se gradi na izvoru rijeke Une. Mi smo od samog starta znali da je to nešto što je nemoguće da se dogodi. Otpočetka samo ušli u borbu s punim povjerenjem u sustav. Tamo gdje su oni zakazali, pomogli su nam mediji i društvene mreže. Učinjen je pritisak na sve razine vlasti i došli smo sada do ovoga, i ne zaustavljamo se”, ističe Torbica.

S obzirom na to da za lokacijsku dozvolu nije zatražena ocjena utjecaja na okoliš, DIRH je prethodno zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti podnio kaznenu prijavu protiv Tadije Šišića, voditelja Ispostave Gračac Zadarske županije, inače bivšeg načelnika Općine Gračac, a sadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća. Izdali su uz to i prekršajni nalog protiv nositelja zahvata, jer nije od nadležnog ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš. Pritom valja naglasiti da se izvor Une nalazi u području ekološke mreže Natura 2000.

Rasplet situacije

Zaustavljanje gradnje mini hidroelektrane građani i predstavnici ekoloških udruga iz Hrvatske i BiH traže otkako su u srpnju počeli radovi, a na izvoru su svakodnevno "dežurali" uz veliku podršku iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Prošlog tjedna svoje su nezadovoljstvo iskazali i prosvjedom ispred Doma županije, tražeći zaustavljanje izgradnje i poništavanje izdane dozvole i koncesije. No konačan im je cilj sveobuhvatna zaštita rijeke Une i pritoka te proglašenje Parka Prirode Una. Naime, na otprilike pet kilometara toka od izvora Una ulazi u BiH, gdje je zaštićena kao nacionalni park, a u tijeku je i postupak upisa na Svjetski popis zaštićene prirode UNESCO-a. Izvor Une smatra se najdubljim krškim izvorom u Hrvatskoj - ronioci su ondje prije 12 godina, ne dosežući i dalje dno - zaronili na 248 metara dubine.

Stoga, kako potvrđuje Zoran Torbica iz platforme Moj Srb, njihova bitka i dalje nije gotova. "Ne stajemo s borbom jer otpočetka imamo tri zahtjeva. Prvi je da se zaustave radovi, drugi je da se ponište lokacijska i građevinska dozvola, a treći je da se zaštiti Una i njezini pritoci", kaže, dodajući da nastavljaju, te će 22. kolovoza u Bihaću održati okrugli stol u organizaciji Nacionalnog parka Una i platforme Moj Srb.

“Tu će sudjelovati ljudi iz BiH, da nam prenesu svoja iskustva i vidimo na koji način ćemo zaštiti Unu - uspostavom parka prirode ili zaustavljanjem gradnje malih hidroelektrana na Uni i pritocima. Jednostavno se moramo osigurati da nitko više ni na jedan način ne može pokušati ugroziti Unu i njezine pritoke", ističe Torbica, dodajući da su mediji i javnost imali velik doprinos ovakvom raspletu situacije.