Bruxelles, 11.10.2023. - Potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica predstavila je u srijedu paket mjera koje su državama članicama na raspolaganju za suočavanje s demografskim promjenama u Europskoj uniji. Na fotografiji Dubravka Šuica. foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ml
Hina
19.8.2024., 20:38
SASLUŠANJE U SABORSKOM ODBORU ZA EUROPSKE POSLOVE

Možemo i SDP neće dati potporu Dubravki Šuici za novi mandat u EK-u

Saborski odbor za europske poslove u utorak će saslušati Dubravku Šuicu, koju je Vlada prije nešto više od dva tjedna nominirala da bude članica Europske komisije u mandatu 2024. - 2029. Budući da HDZ i njegovi koalicijski partneri imaju većinu u svim parlamentarnim odborima, pa i u ovom, gotovo je sigurno da će Šuica dobiti podršku za svoju nominaciju. Nije za očekivati ni da bi tu mogao eventualno iskočiti Ivica Kukavica iz Domovinskog pokreta (DP), koji je član vladajuće većine. On je dio frakcije unutar DP-a koja je bliska predsjedniku stranke Ivan Penavi, tako da tu ne treba očekivati probleme. Uostalom, ni druga frakcija DP-a, bliska zamjeniku predsjednika stranke Mariju Radiću, nema ništa protiv koalicije s HDZ-om, tako da DP, koji se ovih dana bavi svojim problemima, sigurno neće činiti bilo kakve probleme.

Oporba neće podržati Šuičinu nominaciju. Možemo će sigurno biti protiv, a SDP još nije odlučio hoće li biti suzdržan, kao prije pet godina, ili će i on biti protiv.

KONZULTACIJE O PODJELI RESORA

Političke stranke i frakcije unutar Europskog parlamenta već i sada provode neslužbene konzultacije vezano za raspodjelu resora u budućoj Europskoj komisiji. Saslušanje kandidata i kandidatkinja za članove Europske komisije održat će se tijekom listopada kad se očekuje i glasovanje o sastavu cijele Europske komisije. Šuicu očekuje i saslušanje u odgovarajućem odboru Europskog parlamenta. Teoretski je moguće da neki kandidat za europskog povjerenika na dobije podršku na tim saslušanjima, ali to se događa izuzetno rijetko.

Jelena Miloš (Možemo), koja je ujedno i predsjednica ovog saborskog odbora, smatra da Šuica kao potpredsjednica Europske komisije u mandatu 2019. - 2024. nije postigla gotovo nikakve rezultate. "Ona je od 2013. u Europskom parlamentu, a i prije, dok je bila u Saboru, bavila se europskim politikama. Nisam vidjela neke konkretne iskorake i realna postignuća u područjima dok je bila na poziciji potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju", rekla je Miloš. Dodala je da je, iako je Šuica bila zadužena za demokraciju, Hrvatska imala najmanji odaziv na ovogodišnjim europskim izborima. "S obzirom na to da je bila na tako visokoj funkciji, a da je njezina stranka HDZ na vlasti u Hrvatskoj, smatram da je i ona odgovorna za takav rezultat. Konferencija o budućnosti Europe koju je vodila nije išla dalje od mjera koje su ionako bile dio programa Europske komisije. Dakle, najviše joj zamjeramo taj izostanak nekih opipljivih rezultata u njezinu mandatu", rekla je Miloš. Potpredsjednik Odbora za europske poslove Ivan Račan (SDP) rekao je da će zatražiti od Šuice "odgovore na pitanja koja su se povlačila cijeli njezin mandat". "U prvom redu to je pitanje učinkovitosti u području njezina djelovanja, koje je bilo relativno široko, a rezultati su izuzetno tanki. Bit ćemo najmanje suzdržani, odnosno ili suzdržani ili protiv", rekao je Račan.