29.05.2024., Zagreb - Vodstvo Domovinskog pokreta i kandidati Domovinskog pokreta za Europske izbore 2024. dalo je izjavu za medije uoci Koordinacije Domovinskog pokreta za Europske izbore 2024. godine. Mario Radic Photo: Neva Zganec/PIXSELL
PIXSELL
18.8.2024., 21:08
DOMOVINSKI POKRET U SLOŽENOJ SITUACIJI

Radić nezadovoljan načinom sazivanja izbora, do srijede će odlučiti o angažmanu u DP-u

Zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić izjavio je da će on i njegovi istomišljenici konačnu odluku o svom daljnjem angažmanu u stranci donijeti najkasnije u srijedu, kad će Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Domovinskog pokreta objaviti detaljan popis izaslanika za izborni sabor stranke, koji će se održati u subotu, 31. kolovoza, ove godine.

“Što se tiče ove situacije, pričat ću sa svim ljudima. Ova stranka nije stranka ni Ivana Penave, ni Marija Radića, ni bilo koga od nas. Ovo je stranka od više od 10.000 svojih članova. Popričat ću s ljudima koji su u njoj dugi niz godina i donijet ćemo zajedničku odluku", rekao je Radić.

Domovinski pokret nalazi se u jako složenoj situaciji nakon što je postalo jasno da postoji sukob između Radića i znatnog broja osnivača DP-a s jedne i predsjednika DP-a Ivana Penave s druge strane. Radić i njegovi pristaše nezadovoljni su načinom na koji je sazvan izvorni sabor, ali još više odlukom SIP-a, koja, prema njihovu mišljenju omogućuje da županijske organizacije sklone Penavi imaju nerazmjerno veći broj izaslanika. Prema neslužbenim informacijama, glavni tajnik stranke, ministar poljoprivrede Josip Dabro, pokušava u posljednji trenutak ipak pronaći neko kompromisno rješenje kako bi se spriječio gotovo neizbježni raskol stranke. Da je on moguć, potvrdio je u subotu u razgovoru za jedan portal šef zadarskog DP-a Damir Biloglav.

Zagreb, 07.05.2024. - Članovi Domovinskog pokreta dolaze na razgovore u Banske dvore radi dogovora koalicije. Na fotografiji Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro, Damir Barnafoto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
SUKOB S RADIĆEM?

DP pred definitivnim raskolom, Penava preuzima potpunu kontrolu

“Otvoreno sam na strani grupacije koju predvodi Mario Radić, a na izborima su moguće dvije opcije: jedna je da pobijedi Penava, i to zahvaljujući nerazmjernom broju delegata ako dođe do manipulacija oko njihove kvote kako bi većina izaslanika bila iz Vukovara. U takvoj je situaciji nemoguće dobiti rezultate koji odražavaju stvarne snage unutar DP-a jer će ti delegati ciljano podići ruku za Penavu. U tom slučaju možemo reći da je DP kao stranka gotov jer će ga naši birači kazniti. Jer ovakav je DP odigrao jednokratnu ulogu i poslužio HDZ-u i Penavi, koji je zadovoljio neke svoje jednokratne interese, ali stranka više neće postojati i više se nemamo čemu nadati. No, ako prevlada ona druga strana, DP će opstati, iako uz teške ožiljke, doći će i do podjele u klubu zastupnika u Saboru, ali će stranka ipak opstati. Tada ćemo na prvom sljedećem testu, lokalnim izborima iduće godine, moći provjeriti kakav nam je rejting, odnosno koliko zaista vrijedimo", rekao je Biloglav.

Podsjetimo, u petak je SIP donio konačnu odluku o tome koliko će koja županijska organizacija stranke imati izaslanika na izbornom saboru. SIP je odlučio da će DP Vukovarsko-srijemske županije, koji kontrolira Penava, imati devet izaslanika, a toliko će tek zajedno imati Osječko-baranjska županija, odakle dolazi Radić, s četiri izaslanika, i ona u Gradu Zagrebu, koja će ih imati pet. Za ishod izbornog sabora odlučujuće je koliko će pojedine županijske organizacije koje kontrolira netko od njih dvojice imati izaslanika na izbornom saboru. Ukupno će s terena doći njih 60, a njih 43 bit će izaslanici po funkciji kao članovi najviših stranačkih tijela.