epa08513429 Medical workers collect a swab sample during community COVID-19 testing in Broadmeadows, Melbourne, Australia, 28 June 2020. Victoria has set up virus testing stations in neighbourhoods as it battles community transmission. (AAP Image/David Crosling) NO ARCHIVING EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
EPA
16.8.2024., 23:45
POGAĐAJU SAMO BLISKE KONTAKTE OBOLJELOG

Majmunske su boginje iz Afrike stigle u Europu

Majmunske boginje pojavile su se u Švedskoj, neposredno nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tu zarazu koja već neko vrijeme pogađa dijelove Afrike proglasila javnozdravstvenom krizom od međunarodnog značenja. Više od 17.000 slučajeva majmunskih boginja i 517 smrti zabilježeno je od početka 2024. u Africi, što je povećanje od 160 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Slučajeve zaraze zabilježilo je 13 zemalja.
Ovo nije prva pojava majmunskih boginja u Europi. Ista se zaraza 2022. proširila u 116 zemalja svijeta i zarazila gotovo 100.000 ljudi te odnijela oko 200 života. I Hrvatska je bilježila slučajeve majmunskih boginja. "Prije dvije godine imali smo 20-ak slučajeva majmunskih boginja, neki su bili uvezeni, a neki su oboljeli bili kontakti tih importiranih slučajeva. Ali širenja virusa izvan kruga bliskih kontakata nije bilo", podsjeća Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Tada je Europom cirkulirao virus majmunskih boginja pod nazivom "grana 2", koji je bio nešto manje zarazan. Prenosio se uglavnom spolnim putem, a sada se u Africi pojavio virus tipa "grana 1b", koji – veli epidemiologinja - očito ima nešto veću zaraznost i mortalitet.

HRVATSKA IMA DJELOTVORNO CJEPIVO

Zbog činjenice da se virus prenosi i kapljičnim putem, uglavnom u kućanstvima ili u bolnici gdje se zaraženi liječe, savjetuje se primjena zaštitne opreme, maski i rukavica u postupanju s oboljelima kod kojih se sumnja na bolest. “Neće se svatko tko je bio u kontaktu sa zaraženim razboljeti, ipak to mora biti produženi kontakt”, tumači epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina. Hrvatska raspolaže i djelotvornim cjepivom protiv majmunskih boginja, koje se primjenjuje samo za određene rizične skupine.


Majmunske boginje bolest su izazvana virusom iz iste obitelji kao i velike boginje, ali su bitno bezopasnije za čovjeka. Virus se prenosi najčešće spolnim putem, a onda i među bliskim kontaktima. Inkubacija traje od šest do 13 dana od kontakta s oboljelim, a može trajati i do 20-ak dana. Početni simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bol u leđima i mišićima, a onda i pojavu bolnog osipa praćenog svrbežom. Bolest se liječi simptomatski, a postoji i cjepivo, koje je dostupno i u Hrvatskoj.
Kako smo u 2022. već imali pojavu majmunskih boginja u Hrvatskoj i Europi, sada se ne poduzimaju neke posebne epidemiološke mjere. Povećan je oprez zdravstvenih djelatnika u slučaju pojave simptoma koji bi sličili majmunskim boginjama, bitno je da oni prijave zarazu ako je uoče, ističe Višekruna Vučina. "Ako bi došlo do pojave nekog slučaja u Hrvatskoj, tada bi se poduzeli izvidi, epidemiološke mjere, tražili bi se kontakti zaraženog. No za sada ne smatramo da postoji velik rizik od širenja unutar EU-a", objašnjava. Oboljeli uglavnom imaju blaže kliničke slike, bolest se sama povlači nakon dva-tri tjedna, no određenu zabrinutost izazvao je povećani mortalitet u Africi, dodaje.
Prema saznanjima stručnjaka, majmunske boginje nemaju pandemijski potencijal, što znači kako je malo vjerojatno da bi se mogle proširiti među milijunima ljudi, kao što je to bilo sa svinjskom gripom, a onda i s koronavirusom. "Postoje preventivne mjere koje mogu suzbiti epidemijsko širenje, tako da mislim da ovaj virus nema takvog potencijala. No za konačni sud trebamo dobiti neke dodatne informacije, to je nešto što treba vidjeti iz novih izvješća koja stižu iz Afrike", objašnjava Višekruna Vučina.
Prema izvješćima WHO-a podtip virusa majmunskih boginja koji se širi ove godine zarazniji je od prethodnog, u većoj se mjeri prenosi na bliske kontakte, a nešto je izraženiji i kapljični put prijenosa među bliskim osobama u kućanstvu.