Osijek, 11. 08. 2024., Kopika, ljeto 2024, kupanje, odbojka, osvježenje, Drava, voplinski valSNIMIO BRUNO JOBST

Osijek, 11. 08. 2024., Kopika, ljeto 2024, kupanje, odbojka, osvježenje, Drava, voplinski val
SNIMIO BRUNO JOBST

BRUNO JOBST
16.8.2024., 09:48
USKORO PAD TEMPERATURE

I petak pretežno sunčan i vruć, uz rijetko moguće pljuskove, stiže velika promjena

Do kraja tjedna još pretežno sunčano i vruće, ali i sve nestabilnije, uz povećanje vjerojatnosti za kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno i nevremenom, donosi HRT.

Pritom će u nedjelju početi slabjeti toplinski val koji djeluje na zdravlje, a na još zamjetniju promjena vremena valja nam se prilagoditi početkom novoga tjedna. U većini Hrvatske bit će promjenjivo oblačno, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom. Osim pada temperature zraka, zamjetnijeg u većini unutrašnjosti, na osjećaj svježine djelovat će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, koja lokalno može biti i jaka, na udare i olujna, osobito na sjevernom dijelu.

U petak bez znatnije promjene

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano, no popodne lokalno jači razvoj oblaka i pokoji pljusak praćen grmljavinom, uglavnom na zapadu. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 21 do 23 °C, najviša između 36 i 39 °C.

Unatoč crvenom upozorenju na vrućinu, vrijednosti temperature će biti malo niže u središnjoj Hrvatskoj. Nakon sunčanog i tihog jutra, od sredine dana povremeno malo oblaka i većinom slab vjetar.

Ponegdje na obali skromno olakšanje od vrućine pružat će vjetar s mora. Na sjevernom Jadranu sunčano, no u gorskim krajevima dnevni razvoj oblaka i mogućnost popodnevnih pljuskova. Najviša temperatura zraka između 32 i 37 °C.

U Dalmaciji još malo više vrijednosti, osobito u unutrašnjosti, gdje će popodne biti malo oblačnije i mjestimice može pasti malo kiše, pa i u obliku pokojeg pljuska. U drugom dijelu dana duž prevladavajuće vedro obale popuhivat će do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

I na krajnjem jugu Jadrana more će biti mirno do malo valovito. Uz mnoštvo sunčanih sati najviša temperatura zraka od 33 do 37 °C."


Oblačnije, nestabilnije i sve manje toplo

 

Vikend na kopnu postupno oblačniji i nestabilniji. Više pljuskovite oborine vjerojatno će biti u nedjelju poslijepodne, a u noći na ponedjeljak stiže jače naoblačenje s kišom. Lokalno može biti i nevremena. Nakon dugog razdoblja slabog vjetra, u ponedjeljak će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u padu.

Pljuskovi i grmljavina najprije će u nedjelju zahvatiti sjeverni Jadran, zatim i dio Dalmacije, a u ponedjeljak i krajnji jug Jadrana. Ponegdje će biti neverina, moguće i nevera. Slabo do umjereno jugo i južni vjetar u ponedjeljak će okretati na buru i pojačati. No subota još tiha, pretažno sunčana, sparna i vruća.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.