Zadar, 10.08.2024. - Brojni turisti koji borave na zadarskom području iskoristili su subotnje prijepodne za šetnju starom gradskom jezgrom i za osvježenje u moru na zadarskoj rivi.Foto HINA/Zvonko KUCELIN
HINA
16.8.2024., 20:49
DZS: INFLACIJA U SRPNJU 2,2 POSTO

Cijene u restoranima pogurale inflaciju

Državni zavod za statistiku korigirao je blago naniže prvu procjenu inflacije za srpanj s 2,3 na 2,2 posto u odnosu prema lanjskom srpnju, što je najniža stopa inflacije od lipnja 2021., kada je iznosila dva posto, a u odnosu prema mjesecu prije potrošačke cijene ostale su gotovo nepromijenjene. Time je nastavljen trend usporavanja inflacije započet u travnju, nakon što je u prva tri ovogodišnja mjeseca inflacija stagnirala na razini od 4,1 posto, u svibnju skliznula na 3,3 posto, a u lipnju na 2,4 posto.

U srpnju su tako porasle cijene u gotovo svim kategorijama djelatnosti, a najveći porast cijena u odnosu prema srpnju prošle godine zabilježen je u restoranima i hotelima, 9,5 posto, a istodobno su cijene svih usluga rasle prosječnom stopom od 5,8 posto, odnosno rast cijena usluga ponovo je ubrzao nakon što je u travnju iznosio 6,3 posto, u svibnju 6,1 posto, a u lipnju 5,5 posto.

Gotovo dvoznamenkast rast cijena u turističko-ugostiteljskom sektoru izravna je posljedica turističke sezone i povećanja potražnje sa strane turista, zbog čega nitko ne isključuje mogućnost naglog skoka inflacije na mjesečnoj razini u kolovozu, kao prošlog ljeta, kada su cijene u kolovozu u odnosu prema srpnju skočile za više od osam posto.