Vukovar, 13.08.2024. - U organizaciji Zaklade Ana Rukavina i Doma zdravlja Vukovar u utorak je u Vukovaru provedena akcija uzimanja uzoraka krvi kako bi se pronašao donor matičnih stanica za oboljelog 16-godišnjeg Damira Pejića iz Vukovara. foto HINA/ ml
HINA
13.8.2024., 17:33
NADA ZA OBOLJELOG OD LEUKEMIJE

Pronađen donor za mladog Vukovarca Damira Pejića

Damir: Nekako kao da još nisam svjestan. Kao kad sportaši osvoje medalju pa kažu da još nisu svjesni emocija

Za šesnaestogodišnjeg Vukovarca Damira Pejića, oboljelog od leukemije, pronađen je podudarni donor matičnih stanica, iz međunarodnog registra iz Njemačke. Tu je vijest u utorak potvrdio i mladi Damir za RTL. "Sigurno sam jako sretan što se sve konačno bliži kraju... Nekako kao da još nisam svjestan. Kao kad sportaši osvoje medalju pa kažu da još nisu svjesni emocija. Tako je i meni na početku. Rekao bih da sreća koja će doći još nije došla, ali zasigurno mi je drago. Konačno mogu mirne glave leći spavati, sve se bliži kraju i otići ću na transplantaciju", rekao je Damir za RTL.

U utorak je u organizaciji Zaklade "Ana Rukavina" i Doma zdravlja Vukovar u tom gradu provedena akcija uzimanja uzoraka krvi. Svi koji su pristupili akciji bit će upisani i u Registar Zaklade "Ana Rukavina". Akciji se odazvao velik broj građana. "Sretan sam kada vidim koliko se ljudi odazvalo toj akciji. Nadam se da ćemo pronaći donora za Damira, ali i druge oboljele. Nema svetijeg od toga da nekome spasite život", rekao je ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Zvonimir Gvozdanović.

Voditeljica Ureda Zaklade "Ane Rukavina" Sandra Zeljković pojasnila je da nije teško postati potencijalni donor. Potrebno je ispuniti dokumentaciju i onda izvaditi krv, što sve traje nekoliko minuta. Potom se uzorci krvi šalju na tipizaciju u Zagreb, što traje oko dva tjedna, nakon čega će se znati je li netko od onih tko je dao krv potencijalni donor matičnih stanica Damiru ili nekom drugom oboljelom. "Svi u sebi nosimo lijek za nekoga oboljeloga. Šansa za nalazak donora je jedan prema 100.000, ali se donor uvijek pronađe. Iz hrvatskog Registra pronašli smo donore za ukupno 180 oboljelih, i to za njih 129 iz Hrvatske i 41 iz inozemstva", rekla je Zeljković.