RIJEKA, 13. 08. 2024. - ZASTAVA JADROLINIJE NA POLA KOPLJA,. JADROLINIJA, TRAJEKT, LASTOVO  SNIMIO: VEDRAN KARUZA
VEDRAN KARUZA
13.8.2024., 18:05
ISTRAGA O TRAGEDIJI U MALOM LOŠINJU

Predstavnici sindikata u Jadroliniji: Nesreća na trajektu ne može biti posljedica samo ljudske pogreške

Predstavnici svih triju sindikata u Jadroliniji složni su u jednome - nesreća na Malom Lošinju, u kojoj su poginula tri člana posade trajekta Lastovo, kada je na njih pala pramčana ukrcajno-iskrcajna rampa, ne može biti posljedica isključivo ljudske pogreške. Da je riječ i o kvaru na rampi, tvrde Antun Aljinović, inspektor Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), Ivan Srzentić, predsjednik Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije, i Nediljko Bulić, predsjednik Glavnog odbora Nezavisnog sindikata pomoraca na putničkim brodovima Hrvatske (NSPPBH), koji svi kažu kako rampa nije smjela naglo pasti na nesretne pomorce na rivi, bez obzira na to je li bila osigurana sigurnosnim klinovima, ako je hidraulički sustav bio ispravan.

“Ako se i pokušava svaliti sve na ljudski faktor, onda je to odgovornost kadrovske službe i časnika sigurnosti, kojima je nadređen predsjednik uprave David Sopta. Najgore je to što se dogodilo tim nesretnim kolegama i njihovim obiteljima. Ali ja ne vjerujem u ljudski faktor kao krivca za ovu tragediju. Ne može rampa pasti kao suza iz oka. Sustav hidraulike ima blok-ventile koji, ako su ispravni, onemogućavaju upravo ovo što se dogodilo. Kontradiktorna je izjava Davida Sopte na dan tragedije kako s tim brodom i rampom nije bilo problema, jer ga je već sutradan demantirao bivši zapovjednik broda Lastovo Milo Sršen, koji je rekao da su imali problema i da je rampa i prije pala, navevši razloge zašto je tada pala. Trebalo je reći da je problema s rampom bilo i da će se utvrditi je li pala zbog istih ili nekih drugih razloga. Da sad odete na rampe svih brodova Jadrolinije i napravite isto što su napravili članovi posade Lastova, ni jedna neće pasti, to vam garantiram. Plovim na brodovima Jadrolinije i znam što govorim. Pitanje je nakon koliko vremena je rampa pala. Kako god se okrene, ne vidim ljudski faktor kao krivca, jer rampa nije smjela pasti. Apsolutno smatram najodgovornijom za ono što se dogodilo upravu Jadrolinije. Sukladno sa sistematizacijom radnih mjesta, predsjednik uprave je iznad i kadrovske službe i časnika sigurnosti u društvu", rekao je Srzentić.

Inače, dva od tri sindikata koja djeluju u Jadroliniji - Sindikat pomoraca i Strukovni sindikat pomoraca, desetak su dana prije tragedije u Malom Lošinju, pismenim putem tražila sastanak s Olegom Butkovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture upozoravajući ga na niz nepravilnosti, između ostaoga na radno vrijeme pomoraca, neprovjerenu kupnju starih brodova i upitnu kvalitetu rukovodećeg kadra. Ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu Alana Vukić izjavila je u utorak da su istražitelji na terenu te da se provode "očevidne radnje" i ispituju svjedoci pomorske nesreće u Malom Lošinju.

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju u nedjelju oko 15 sati na pomorce je pala više tona teška rampa Jadrolinijina broda Lastovo, poginula su tri pomorca, a jedan je teže ozlijeđen. On je stabilno i pri svijesti, te nije životno ugrožen. Vukić je naglasila da Agencija ne utvrđuje krivnju i odgovornost pojedinca u svrhu kaznenog progona, nego zbog sprječavanja nesreća u budućnosti, s izdavanjem sigurnosnih preporuka.