24.07.2020., Zagreb - Prvog radnog dana nove, 15. Vlade RH ministri dolaze u Banske dvore na sjednicu Uzeg kabineta.Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
13.8.2024., 23:29
MINISTAR O TRAGEDIJI U MALOM LOŠINJU

Butković: Nitko neće biti izuzet od odgovornosti

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u utorak da istraga pomorske nesreće u Malom Lošinju još traje pa ju ne može komentirati, no inzistira da sve nadležne institucije provedu neovisnu istragu i utvrde sve okolnosti, a nitko neće biti izuzet od odgovornosti ako ona postoji.

Ministar je u razgovoru za Dnevnik HRT iskazao sućut obiteljima poginulih pomoraca te želju za što skoriji oporavak ozlijeđenom članu posade i njegovom kolegi koji je doživio psihičku traumu.

„Budući da istraga  traje ne mogu ju komentirati, no, kao ministar inzistiram da sve nadležne institucije provedu posve neovisnu istragu i utvrde se sve okolnosti. Nitko neće biti izuzet od odgovornosti ako ona postoji, izgubljena su tri života na nezapamćen način i dužnost nam je da utvrdimo što se dogodilo.“

„Inzistirat ćemo i tražiti odgovore, najprije da se provede neovisna, prava, sveobuhvatna istraga, koja se i čini te da obitelji poginulih saznaju pravu istinu,“ naglasio je ministar Butković.

Kontinuirani dijalog sa sindikatima 

Na upit 'zašto se nije prije oglasio', rekao je kako to nije točno jer je Ministarstvo odmah komuniciralo u nedjelju kroz priopćenja, i jučer, te je danas istupila Agencija.

„Ovo je nezapamćena tragedija u povijesti Jadrolinije i upravo zbog ozbiljnosti situacije suzdržavao sam se od javnog komentiranja okolnosti, a to ću činiti i dalje. Preozbiljna je situacija da bi bilo tko, pogotovo ministar, na bilo koji način svojom izjavom utjecao na tijek istrage,“ rekao je ministar Butković.

Ističe kako očevid teške pomorske nesreće još traje, istraga je u tijeku, provode se i izvidi kaznene odgovornosti te je pozvao sve da se suzdrže od bilo kakvih javnih istupa.

Na upit o prozivkama iz sindikata pomoraca da su više puta upozoravali na stanje flote te očekuje li ostavku ili razmišlja o smjeni predsjednika Uprave Jadrolinije, Butković je odgovorio da je prije desetak dana primio reprezentativni sindikat Jadrolinije (Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske) temeljem njihovog zahtjeva, da kontinuirani dijalog sa sindikatima traje, a prije godinu dana potpisan je kolektivni ugovor.

Istraga traje, o bilo čijoj odgovornosti prerano je govoriti

„O bilo čijoj odgovornosti prerano je odgovoriti, tražimo odgovore, kada budemo imali gotovu istragu, činjenice da znamo što se dogodilo, svi odgovorni, ako se utvrdi odgovornost, bit će sigurno i sankcionirani,“ ponovio je.

Na upit je li bilo razgovora i o bojazni od tehničkih neispravnosti brodova, Butković kaže da je najvažnija zadaća Uprave Jadrolinije modernizacija flote te da je u posljednjih nekoliko godina prosječna starost brodova smanjena za osam godina.

„Ove godine odlučili smo o nabavi novih pet katamarana, postupci su u tijeku, no, ne možemo preko noći kupiti i izgraditi nove brodove. To je proces koji traje, Vlada je u uključena i radimo sve da flota bude što bolja i novija,“ rekao je ministar.

Upitan hoće li nesreća promijeniti neke sigurnosne standarde i kakvo je stanje flote, Butković je odgovorio da su, primjerice kod slučaja broda Oliver, kada je on u proljeće trebao zaploviti,  inspektori Lučke kapetanije obavili nadzor i on nije tada mogao isploviti.

„Institucije, Ministarstvo, Lučka kapetanija te Hrvatski registar brodova, koji i brodove poput Lastova mora jednom godišnje pregledati, sve uredno rade. Utvrđuje se gantogram remonta svih brodova i po njemu Uprava mora provesti održavanje, to je proces koji se radi, svi brodovi su redovito u remontu. Da brodovi nisu ispravni, na tehničkim pregledima koje rade Registar i inspektori sigurnosti plovidbe ne bi mogli proći", naglasio je.

Dodao je da je i brod Lastovo imao sve svjedodžbe.

Ministar je, govoreći o stanju u pomorskom prometu s obzirom na sezonu, kazao da je ljeti povećan broj brodica, ljeti plovi oko 170 tisuća brodova i brodica u našem moru, a nesreće su smanjene u posljednjih 10-ak godina za 20 posto. Lučka kapetanija i sva struka su na terenu, prate situaciju, kao i policija, i tu se, što se tiče sustava, radi sve, edukacija, ali sankcioniranje onih, koji se ne drže propisa na moru, kazao je.  

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju u nedjelju oko 15 sati na pomorce je pala više tona teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo, poginula su tri, a jedan pomorac je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu. On je stabilno i pri svijesti te nije životno ugrožen.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci izvijestilo je da  je očevidom utvrđeno da je do nesreće došlo uslijed pada rampe broda, da će izdati potrebne naloge kako bi se provođenjem daljnjih izvida i dokaznih radnji utvrdile sve okolnosti nesreće te će zatražiti izvješća drugih nadležnih tijela i službi.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu također provodi očevidne radnje i ispituje svjedoke pomorske nesreće, a  nacrt završnog izvješća trebao bi biti izrađen do kraja godine.