mladi laptop student učenje
PIXABAY
12.8.2024., 17:20
MREŽA MLADIH HRVATSKE

Kvote za mlade na stranačkim listama

U povodu Međunarodnog dana mladih, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih u ponedjeljak su pozvali mlade da "preuzmu inicijativu" i svojim djelovanjem pridonesu postizanju ciljeva održivog razvoja na dobrobit svih naraštaja. Međunarodni dan mladih prigoda je za raspravu s mladima o temama važnima za njihov život, a ove godine taj se dan obilježava na temu "Od klikova do napretka: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj", priopćili su iz MZOM-a. "Mladi se danas koriste digitalnim tehnologijama u svakom aspektu života te svojim radom i djelovanjem pridonose napretku društva. Pozornost usmjeravamo na cilj da se mladima pruži platformu kroz koju će djelovati za bolju budućnost i na dobrobit održivog razvoja svoje zajednice", istaknuli su iz Ministarstva mladih. "Jedan od hrvatskih strateških ciljeva u ovom desetljeću upravo je digitalna transformacija društva, države i gospodarstva, u čemu su mladi važni nositelji razvoja", naglasili su te dodali da su mladi od 2016. godine u Hrvatskoj partner i oslonac u kreiranju mjera kojima se osobito potiče aktivno sudjelovanje te ekonomsko osamostaljivanje mladih.

Mreža mladih Hrvatske u ponedjeljak je upozorila javnost na slabu političku participaciju mladih tijekom superizborne godine. Od smanjenog broja mladih na listama naspram prethodnih izbora do poražavajućih rezultata izbora, na kojima nije izabrana ni jedna mlada osoba ni u Sabor ni u Europski parlament - samo je početak niza problema na koje vlast, stranke i institucije upozoravaju iz Mreže mladih. "Mlade se ne priprema, ne komunicira se s njima direktno i ne osigurava im se adekvatan prostor za političku participaciju u kojoj bi imali realne šanse biti glas mladih na lokalnoj razini, pa tako i na nacionalnoj", rekao je Marin Capan, predsjednik Upravnog odbora MMH-a.

“Vrijeme je da se uvedu kvote za mlade, spusti granica za glasanje na 16 godina, vrati politika i gospodarstvo u strukovne škole te uvede građanski odgoj i obrazovanje, ojača neovisnost savjeta mladih i osvijesti važnost participacije mladih", ističe samo neke od preporuka Josip Miličević, glavni tajnik MMH-a, koji je i jedan od autora publikacije "Izbori 2024: Ima li (tu) mjesta za mlade?". Publikacija nastoji analizom političkih programa, komunikacije stranaka, prisutnosti mladih kandidata/kandidatkinja i rezultata izbora potaknuti raspravu o uključenosti mladih u demokratske procese i pružiti čitateljima uvid u trenutne političke trendove i potrebe mladih.