ZAGREB 02.01.2009 NOVOSTI recepti i uputnice,ilustracije za tekstove o lijecnicima opce prakse       snimio Denis Lovrovic
DENIS LOVROVIĆ
12.8.2024., 09:50
GRAĐANI PONOVNO BEZ UPUTNICA

CEZIH ponovno pao

Kako prenosi Index, ponovno je pao Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH), javilo nam je više čitatelja.

Riječ je o sustavu za lijekove i uputnice, koji gotovo više vremena ne radi nego što radi. Posljednji put je pao 2. kolovoza, a prije toga 30. srpnja. Od 26. srpnja do 29. srpnja bio je nedostupan zbog radova na migraciji sustava te su se uputnice i recepti izdavali na papiru kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite osiguranicima.

Poslali smo upit Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) da nam objasni u čemu je ovaj put problem, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo. 

Beroš govorio o mogućim penalizacijama

Ministar zdravstva Vili Beroš još je lani priznao kako postoje problemi u funkcioniranju sustava.

"U ugovoru stoji da se različite stvari moraju rješavati u okviru različitog vremenskog perioda. Prema tome, možete biti sigurni, ako ugovorna klauzula i kriteriji govore da se nešto mora penalizirati, da će stručne službe koje detektiraju i zadužene su za sagledavanje takvih aktivnosti penalizirati ako je potrebno", izjavio je u listopadu prošle godine. 

Požalio se kako CEZIH kao najznačajniji i najkompleksniji dio hrvatskog informatičkog sustava radi na staroj infrastrukturi u zgradi HZZO-a koja nema ni pravi "backup" podataka te da je to sada zastarjela tehnologija.