Zagreb, 12.10.2023. - Konferencija za medije Kluba zastupnika Hrvatski suverenisti na temu: "Katastrofalna borba protiv afričke svinjske kuge, zahtjev za opoziv ministrice".Na fotografiji Marijan Pavliček.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HINA
11.8.2024., 19:12
SUVERENISTI TRAŽE REAKCIJU MVEP-a

Marijanu Pavličeku odbijen ulazak u Srbiju

Hrvatski suverenisti, čijem je zastupniku Marijanu Pavličeku u nedjelju odbijen ulazak u Srbiju, gdje je trebao biti na manifestaciji Dužijanci, zatražili su od Ministarstva vanjskih i europskih poslova upućivanje diplomatske note Srbiji i uvođenje politike reciprociteta. "Nepojmljivo je da se hrvatskim državnim dužnosnicima onemogućava ulazak u Srbiju kako bi podržali kulturno djelovanje hrvatske zajednice u Vojvodini, a istovremeno srbijanski dužnosnici, kako državni tako i lokalni, slobodno nazoče raznim kulturnim manifestacija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", poručili su Suverenisti.

Pavliček je trebao službeno, kao član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, nazočiti kulturnoj manifestaciji bunjevačkih Hrvata, Dužijanci u Subotici. "Unatoč diplomatskoj putovnici i službenoj najavi od protokola Hrvatskog sabora glede prelaska državne granice zastupniku Pavličeku odbijen je ulazak u Republiku Srbiju", priopćili su Suverenisti, a Hini potvrdio i sam Pavliček. Objasnio je kako se to dogodilo na GP Erdut-Bogojevo. "Saborski protokol obavijestio je njihovu (srpsku) stranu, točno se najavilo u koliko je sati dolazak planiran i da se radi o graničnom prijelazu Erdut-Bogojevo", rekao je Pavliček i dodao kako je srpska strana naknadno zatražila informaciju kad se vraća iz Srbije i preko kojeg graničnog prijelaza. "Nakon sat čekanja srpski granični policajci rekli su mi da nemaju nikakve službene informacije o najavljenom službenom dolasku", kazao je zastupnik. Kazao je i kako je na hrvatskoj strani pitao policajce da nije možda došlo do neke pogreške, no rečeno mu je da imaju najavu da dolazi.