Osijek, 03. 07. 2024, Promenada, uz Dravu. Djeca iz Osjeckih osnovih skola u organizaciji Skolskog sportskog saveza OBZ, na sportskim praznicima koji traju od 24. lipnja od 12 srpanja, organizhira za u?enike razne sportske aktivnostina 94 lokacije u cijeloj RH.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
10.8.2024., 07:33
DEMOGRAFSKE MJERE

Potpore za novorođenčad rastu, ali za brojnu djecu i dalje nema mjesta u vrtiću

Novčane potpore za rođenje djeteta isplaćuju gotovo sve jedinice lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, samo njih šest ne provodi ovu mjeru, a kada je riječ o iznosu, on je, u usporedbi s prošlom godinom, veći u općinama i gradovima, ali i je manji u županijama.

Vidljivo je to iz analize Ministarstva demografije i useljeništva koje je prikupilo i obradilo podatke o demografskim mjerama jedinica lokalne i regionalne samouprave u prvoj polovini ove godine te ih objavilo na svojoj mrežnoj stranici. Kako navodi Ministarstvo, kako bi se građane informiralo o demografskim mjerama u njihovim i drugim sredinama te poticalo primjere dobre prakse, ali i osiguralo dovoljno podataka za razna istraživanja, sastavljen je upitnik na koji je pristiglo 570 odgovora. Predstavljeni su rezultati za četiri kategorije demografskih mjera - novčane potpore za rođenje djeteta, program predškolskog odgoja, zdravstvo i obrazovanje te stambeno zbrinjavanje mladih obitelji.

Potpore za prvo dijete u gradovima iznose oko 472 eura, u općinama 509, a u županijama 106 eura. Rođenje drugog djeteta u gradovima se "nagrađuje" potporom u iznosu od 636 eura, u općinama 641, a županijama 112 eura. Za treće dijete gradovi isplaćuju 1159, općine 918, a županije 218 eura, a za četvrto dijete roditelji u gradovima mogu u prosjeku računati na potporu u iznosu od 1305, u općinama 1097, a županijama 238 eura. Za peto i svako sljedeće dijete gradovi izdvajaju potpore od 1343, općine 1247 i županije od 261 euro.

Hrvatski rekorder po visini potpore za prvo dijete među gradovima je Otočac, gdje ona iznosi 1990 eura, a među svima je najbolja Općina Sali, koja roditeljima prvorođenih dodjeljuje potporu od čak 7963 eura. Po visini iznosa potpore za drugo dijete među gradovima prednjači Imotski, koji daje 2654 eura, a u Općini Sali je iznos potpore isti kao i za prvo dijete. Najviši iznos za rođenje trećeg, četvrtog i petog djeteta daje Grad Novska, i to po 10.000 eura, među općinama po visini potpora za treće dijete prednjače općine Blato i Sali (7963 eura), a za četvrto i peto dijete najviše izdvaja Općina Vir, i to 13 tisuća odnosno 26 tisuća eura.

STAMBENO PITANJE

Ove je godine rastao broj jedinica lokalne, odnosno, regionalne samouprave u kojima se provode mjere stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Naime, u 258 općina i gradiva ovakvih potpora i dalje nema, ali ih lani nije bilo u 289 jedinica. Među mjerama su sufinanciranje kupnje prve nekretnine, smanjenje plaćanja komunalnog doprinosa, subvencioniranje kamate na stambene kredite, sufinanciranje najamnine za stanovanje i koncesija odnosno darovanje zemljišta.

Program predškolskog odgoja i za vrtićku i za jasličku dob ima organiziran 63 posto jedinica lokalne samouprave, organiziran program isključivo za vrtićku dob ima 20 posto jedinica, samo predškolu ima 13 posto JLS-ova, a u četiri posto jedinica uopće nema organiziranog predškolskog odgoja. Kada je riječ o tome koliko prosječno roditelji sudjeluju u plaćanju dječjih vrtića, za prvo dijete u gradovima valja prosječno izdvojiti 80 eura, u općinama 78, za drugo 59 odnosno 58 eura, a za treće 21 odnosno 29 eura. Cijena jaslica je prosječno nešto viša, pa se za prvo dijete u gradovima izdvaja 86, u općinama 92 eura, za drugo 63, odnosno 67 eura, a za treće 24 odnosno 29 eura.

Liste čekanja za upis u vrtić nisu otišle u prošlost i 53 posto gradova te 38 posto općina nema dovoljno mjesta za svu djecu. Ove godine vidljivo je malo povećanje broja djece na listi čekanja za upis u jaslice, odnosno u 69 posto gradova i 49 posto općina nema mjesta za svu djecu u jaslicama. Polovina hrvatskih gradova u vrtiće ulaže između 10 i 20 posto svog proračuna, a najviše je onih općina (47 posto) koje za predškolski odgoj izdvajaju do 10 posto općinskog budžeta. Više od 30 posto proračuna za tu svrhu daje 5 posto gradova i 7 posto općina. Ipak, raste broj JLS-ova koji nude uslugu besplatnog predškolskog programa, pa je tako, zasad, sedam gradova i 25 općina u kojima je vrtić potpuno besplatan za svu djecu koja ostvaruju pravo upisa. Riječ je o gradovima Ploče, Umag, Belišće, Sinj, Trilj, Vrlika i Obrovac te općinama Nova Rača, Oriovac, Pojezerje, Smokvica, Bale, Saborsko, Gola, Kalinovac, Sokolovac, Čeminac, Draž, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Čaglin, Baška, Mrkopalj, Dvor, Okrug, Otok, Biskupija, Ivankovo, Nijemci, Vir i Vrsi. Od rujna će uslugu besplatnog dječjeg vrtića, kako je najavljeno, imati i građani Velike Gorice. Istaknimo i to da su Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županije s najviše besplatnih dječjih vrtića.

Nabavu udžbenika srednjoškolcima te radnih bilježnica i ostalih obrazovanih materijala osnovnoškolcima sufinaniralo je 38 gradova, 75 općina i samo jedna županija. Smještaj studentima sufinancira 11 gradova, 68 općina i sedam županija, a na sufinanciranje prijevoza studenti mogu računati u 104 grada, 312 općina i 19 županija.