USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
9.8.2024., 19:51
STRUKOVNO OSPOSOBLJAVANJE

Suradnja Jabila i ELPROS-a: Do posla u sektoru elektrotehnike kroz novi školski program

Zahvaljujući državnim potporama mogu se prijaviti i nezaposleni, neće izgubiti pravo na novčanu naknadu

U kolovozu prošle godine tvrtka Jabil, globalni pružatelj proizvodnih rješenja, počela je realizaciju svoga Centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku, na prostoru Poduzetničke zone Nemetin. S površinom od oko 48 tisuća četvornih metara ovaj centar, najavljeno je tada, moći će se pohvaliti ne samo naprednom infrastrukturom nego i izvanrednim prilikama za karijerni napredak i osobni rast te razvoj budućih zaposlenika.

Ovaj projekt dobio je i podršku lokalnih vlasti - Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka - kao i obrazovnih institucija, a najavljeno je zapošljavanje više od tisuću radnika.

Vezano uz to Elektrotehnička i prometna škola Osijek (ELPROS) pokrenula je inovativni program strukovnog obrazovanja s ciljem osposobljavanja stanovništva za rad u industriji proizvodnje i automatizacije elektroničkih rješenja i sustava. Ta je inicijativa, kako je priopćeno u petak, dio ELPROS-ove misije usmjerene na promicanje suradnje između obrazovnog sektora i industrije kao i na unaprjeđenje kvalitete obrazovanja i podučavanja učenika i odraslih praktičnim vještinama.

Novi obrazovni program "Učinkovita proizvodnja elektronike" kurikulum posebno je osmišljen kako bi se zadovoljila potražnja na lokalnom i regionalnom tržištu rada. Traje ukupno 250 školskih sati, a uključuje vođeni proces učenja i podučavanja, učenje temeljeno na radu i samostalne aktivnosti polaznika. Program kreće sredinom kolovoza, a završava u listopadu. Zahvaljujući državnim potporama za pohađanje programa mogu se prijaviti i nezaposlene osobe, pritom neće izgubiti pravo na novčanu naknadu, a tijekom obrazovanja bit će im plaćeni i troškovi prehrane i prijevoza.

“Budući da naša škola prati trendove i potražnju na tržištu rada, naš je zadatak reagirati i pružiti programe koji će zainteresiranim osobama omogućiti natjecanje na tržištu. Pozivamo sve da posjete našu web-stranicu i pronađu odgovarajući obrazovni program koji će im pružiti nova znanja i vještine", istaknuo je Antun Kovačić, ravnatelj ELPROS-a.

Jabilova voditeljica Službe za ljudske resurse u Osijeku Sanja Bavrka smatra da je riječ o izvrsnoj prilici za buduće operatere u Jabilu. "Iznimno smo sretni da je osječka Elektrotehnička i prometna škola pokrenula ovaj program, a cijenimo i podršku hrvatske Vlade programu kroz državne potpore jer to će znatno unaprijediti vještine svih onih koji žele raditi u osječkoj elektroindustriji. Radujemo se zapošljavanju onih koji završe strukovno osposobljavanje i njihovu daljnjem napretku u našem suvremenom pogonu", rekla je Bavrka.

TRAŽE SE RADNICI ZA NIZ POZICIJA

Tvrtka Jabil trenutno traži zaposlenike za niz pozicija, a svi zainteresirani mogu doznati više o svemu na njihovoj mrežnoj stranici. Prijave za pohađanje obrazovnog programa “Učinkovita proizvodnja elektronike” u osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj školi traju do 16. kolovoza. Iz ove škole kažu kako se zainteresirani mogu prijaviti slanjem e-poruke na adresu [email protected].

Jedna od onih koja se već pridružila osječkom Jabilovu timu je i Dejana Radovanović, i to na poziciji operatera. Ova dvadesetpetogodišnjakinja iz Trpinje prije toga je radila kao administratorica u autoškoli, dostavljačica i, naposljetku, kao radnica u jednoj tvornici cipela. "Rad u Jabilu zainteresirao me je zbog njegove reputacije na polju inoviranja. Tvrtku Jabil odlikuju novi načini rada i potpuno drukčiji pristup zaposlenicima od svega što sam do sada iskusila. Ulažu u svoje zaposlenike i njihova znanja i vještine, te im pomaže da rastu i razvijaju se. Vidim se u tvrtki i u budućnosti. Želim napredovati, raditi na sebi i razvijati se zajedno s tvrtkom ", istaknula je Dejana Radovanović, kojoj staž u Jabilu teče od svibnja.