INA ZGRADA UPRAVA ZAGREB
HINA
9.8.2024., 19:38
REAKCIJA INE

Kvalitetan dijalog sa sindikatima

Iz Ine su u petak reagirali na priopćenje Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH) i naglasili da Ina, kao odgovoran poslodavac i jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, održava kvalitetan i redovan socijalni dijalog s tri reprezentativna sindikata u toj kompaniji. Podsjećaju da sindikat, kako bi bio reprezentativan, mora imati 20 posto od ukupne populacije, koja je sindikalno organizirana. "Iako NSHR nije reprezentativan sindikat u Ina Grupi, na njihov zahtjev, Ina ih je u lipnju ove godine primila na sastanak, gdje su iznijeli zahtjeve za povećanjem osnovne netoplaće članova koje zastupaju, točnije vozača teretnih vozila u Logistici Ina Grupe", naveli su iz Ine.
Iz te tvrtke ističu da je, na temelju kolektivnih pregovora, svim radnicima na radnom mjestu vozača teretnog vozila od 1. siječnja povećana osnovna mjesečna brutoplaća za 8,6 posto, a 1. lipnja prosječnim povećanjem osnovne mjesečne brutoplaće za 20 posto njihove su ugovorene plaće dodatno usklađene, sukladno s vanjskim tržišnim uvjetima. Kažu da je radnicima Ina Maloprodajnih servisa, na temelju istih kolektivnih pregovora, od 1. siječnja osnovna brutoplaća podignuta u prosjeku za 16 posto, a tijekom sezone dodatno su uvedeni novi dodaci i nagrade za posebno opterećena maloprodajna mjesta te za radnike koji iz unutrašnjosti i manje frekventnih područja tijekom sezone rade na obali i najfrekventnijim područjima.
NSRH je u petak priopćio da je potrebno povećanje plaća vozača, djelatnika na benzinskim postajama i u avioservisima Ina Grupe te da su članovi tog sindikata spremni i na obustavu rada zbog premalih plaća. NSRH okuplja članove Ina Grupe iz logistike i maloprodajnih servisa, osobito vozače teretnih vozila, tj. cisterni, radnike na benzinskim postajama te radnike avioservisa. Ističu da se u medijima često naglašava financijski uspjeh kompanije, no da unatoč tome mnoge radnike Ine zbog niskih plaća tretiraju kao siromašne jer s trenutnim primanjima ne mogu podizati stambene kredite.