Brijest, 04. 10. 2023., pozar, veliki pozar, Drava International, vatra, gusti dim, plastikaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
9.8.2024., 16:58
DORH

Gotova istraga o požaru u Dravi International, čeka se odluka o mogućoj optužnici

Završena je istraga o megapožaru koji se dogodio početkom listopada prošle godine u tvrtki Drava International u Brijestu kod Osijeka.
“Istraga je dovršena 25. srpnja i rok za donošenje državnoodvjetničke odluke je mjesec dana od završetka istrage", potvrdio nam je u petak Ivan Barna, glasnogovornik Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku.
Jednostavnije rečeno, tužiteljstvo ima mjesec dana za odluku hoće li podignuti optužnicu protiv Zvonka Bedea, sada već bivšeg vlasnika tvrtke Drava International, dvaju njegovih tadašnjih suradnika i same tvrtke ili neće. Tek ako optužnica bude podignuta, očekuje se da će odvjetništvo objaviti i njezine detalje.
Naime, sredinom siječnja ove godine policija je objavila, ne navodeći imena, kako postoji osnovana sumnja da su Zvonko Bede, 71-godišnjak iz Osijeka, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 47-godišnjak iz Osijeka počinili kazneno djelo protiv okoliša, a u vezi s kaznenim djelom ugrožavanja okoliša otpadom, na način da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, protivno odredbama, odlagali, skupljali, uvozili i prevozili otpad i njime uopće gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u obliku požara otpadne plastike. Kako dalje stoji u policijskoj prijavi, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 47-godišnjak počinili kazneno djelo ugrožavanja okoliša postrojenjem, jer su "svjesno pristajući na moguće posljedice upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje".

JESU LI UKLONJENE NEPRAVILNOSTI?

Požar koji je izbio ovog tjedna gasilo je više od 100 vatrogasaca. Policija je utvrdila da je u najnovijem slučaju uzrok požara kratki spoj na dalekovodu. Naime, vjetar je podignuo aluminijsku foliju koja je izazvala kratki spoj između dva dalekovoda. Nakon najnovijeg požara u Dravi Internationalu ponovno se u javnosti postavljaju pitanja je li ta tvrtka uopće ispravila propuste i neregularnosti u radu utvrđene nakon prošlogodišnje katastrofe - i kada je riječ o protupožarnoj sigurnosti, i načinu deponiranja, i količinama skladištene plastike.


Uz to policija je utvrdila kako "postoji osnovana sumnja da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 46-godišnjak iz okolice Osijeka počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, jer kao odgovorne osobe u tvrtki nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli pri izbijanju požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.
Tada su Bede i dva njegova inženjera bili uhićeni, a potom su završili i u istražnom zatvoru. Počekom veljače pušteni su da se brane sa slobode.
Podsjetimo, požar u listopadu prošle godine vatrogasci su proglasili "megapožarom". Trojica su tada ozlijeđena, a najteže je bio ozlijeđen našički vatrogasac, koji je upao u tekuću plastiku. Borba s vatrenom stihijom trajala je gotovo deset dana. Taj je požar gasilo više od 300 vatrogasaca.