Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
8.8.2024., 18:54
POŽARI U DRAVI INTERNATIONALU

Otkriven niz nepravilnosti, dio ih i dalje nije otklonjen

Novi požar izazvan je kratkim spojem na dalekovodu, o prošlom se još vodi istraga

Uzrok požara u tvrtki Drava International je kratki spoj na dalekovodu koji je izazvao eksploziju i požar, a koji se dalje proširio na otpad. Rekao je to u četvrtak, dan nakon požara, Darijo Premec, zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije održanog u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

Kriva je folija

Premec je podsjetio da su u PU osječko-baranjskoj dojavu o požaru zaprimili od građana u 15.13 te da su izlaskom na teren zajedno s vatrogasnom postrojbom poduzeli prve mjere zaštite. "Očevid je na mjestu događaja obavljen u četvrtak ujutro, a u suradnji s Državnim odvjetništvom i kolegama iz Ravnateljstva Civilne Zaštite, te je utvrđeno da je do požara došlo zbog kratkog spoja na dalekovodu koji se nalazi odmah iznad otpada te tvrtke. Zbog vjetra je došlo do podizanja aluminijske folije, koja je na dalekovodu izazvala kratki spoj, a on prouzročio eksploziju i požar koji se dalje proširio na otpad", objasnio je Premec dodajući kako policijski službenici i dalje provode izvide zajedno s nadležnim institucijama o čemu će izvijestiti i Državno odvjetništvo.

Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a, ustvrdio je da nije bilo ugroze za zdravlje građana i da mjerne stanice nisu pokazale odstupanja kvalitete zraka za ovaj dio godine. Kada je riječ o istrazi o uzrocima i posljedicama požara iz listopada prošle godine, Lukić je rekao da je sve u nadležnosti Inspektorata, ali da ovaj stožer nalaze još uvijek nije dobio na uvid.

“Inspektorat nas je izvijestio da je tvrtka Drava International pod stalnim nadzorom nakon požara koji se dogodio u listopadu prošle godine i da je obavljeno desetak inspekcije te doneseno niz novih rješenja i uputa koje tvrtka mora realizirati", istaknuo je Lukić. Potvrdio je kako je u četvrtak prijepodne razgovarao s ministricom zaštite okoliša i zelene tranzicije Marijom Vučković i dogovorio sastanak u sljedećih deset dana s temom izbijanja požara ne samo u Dravi Internationalu nego i sličnih na područjima cijele Hrvatske s obzirom na to da je u posljednjih godinu dana izbilo nekoliko sličnih požara.

“Smatram da ima prostora za mijenjanje zakonske regulative kako bi se ovakve stvari prevenirale i svele na najmanju moguću razinu. Dosta se ovakvih tvrtki koje zbrinjavaju otpad nalaze blizu stambenih naselja i želimo s ministricom vidjeti što se može napraviti", poručio je Lukić.

Goran Ivković, zaposvjednik JVP-a Osijek, kazao je da su požar lokalizirali u srijedu u 16.26, a da je oko 19.14 potpuno ugašen. "Zbog osiguranja požarišta jedno vatrogasno vozilo s dva vatrogasca ostalo je tijekom noći u dežurstvu i tom je prilikom osiguravano požarište od eventualnog ponavljanja požara, ali i kako bi se sačuvali tragovi. Tijekom jutra proveden je očevid na kojemu su pomagali i vatrogasci", istaknuo je Ivković naglasivši kako nije bilo ozlijeđenih, objekti su obranjeni, a nije bilo ni oštećenja vatrogasne opreme u većoj mjeri.

ZAŠTO JE I DALJE PREVIŠE PLASTIKE?

Ministar obrane Ivan Anušić poručio je kako novi požar u krugu tvornice Drava International nije poprimio veće razmjere. “Ugašen je isključivo zahvaljujući brzini, hrabrosti i učinkovitosti naših vatrogasaca”, objavio je na Facebooku Ivan Anušić. Podsjeća da nema ni godinu dana od katastrofalnog požara u toj tvornici, a ponovno se dogodio požarni incident te se nameće pitanje - je li Drava International uopće ispravila tada utvrđene propuste i neregularnosti u radu - i kada je riječ o protupožarnoj sigurnosti i kada je riječ o načinu deponiranja i količinama skladištene plastike. Otvara se i pitanje zašto vlasnik tvrtke nije od lanjskog požara uklonio prekomjerne količine deponirane plastike i sanirao požarište, upozorava Anušić. “Svakako očekujem da se što prije utvrdi koji su razlozi ponovnog požara i je li vatra planula i zbog nepravilnosti koje su još lani otkrivene”, poručio je.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika, rekao je da u intervenciji gašenja požara sudjelovalo 107 vatrogasaca iz 16 postrojbi i 31 vozilom, a pomogle su i sve druge žurne službe gradskih tvrtki i Crvenog križa. "Nije bilo znatne ugroze i zagađenja zraka za stanovništvo jer je sav dim vjetar odnio na nenaseljeno područje. Požar je bio puno manji od onoga u listopadu prošle godine i posljedice su znatno manje", naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima na vrijeme je poslano upozorenje građanima da zatvore prozore i odu s područja kojim je dim prolazio. "Na našim fiksnim stanicama za mjerenje kvalitete zraka utvrdili smo da za vrijeme i nakon požara nije bilo nikakvih neuobičajenih vrijednosti za ovo doba godine i nema štete na kvalitetu zraka u Osijeku. Nema mjesta panici, požar je vrlo brzo stavljen pod kontrolu i ugašen", ocijenio je Vulin dodajući kako će u suradnji s Državnim inspektoratom u sljedećim danima vidjeti što je s kvalitetom vode i zemljišta.

Pod nadzorom

Tvrtka je pod nadzorom i dalje, a o tome što se utvrdilo u vremenu između velikog požara koji je u Dravi Internationalu gorio u listopadu prošle godine i ovoga u srijedu upitali smo Državni inspektorat. "Inspekcija zaštite okoliša je zbog utvrđenih nepravilnosti pokrenula prekršajne i upravne postupke na temelju Zakona o gospodarenju otpadom, Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o zaštiti zraka te Zakona o Državnom inspektoratu. Ukupno je izdano i naplaćeno za pravnu osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi 152.403,8 eura", odgovoreno nam je iz Državnog inspektorata. "Nadležnom državnom odvjetništvu inspekcija zaštite okoliša podnijela je i kaznenu prijavu. Jednako tako, inspekcija zaštite okoliša obavila je kontrolni nadzor vezano uz izvršenje rješenja kojim je pravnom subjektu naređeno uklanjanje odbačenog otpada u okoliš i otpada prekrivenog zemljom ostavljenog nakon gašenja požara, u kojem je utvrđeno da rješenje nije izvršeno te je doneseno rješenje o izvršenju pod prijetnjom novčane kazne na koje je uložena žalba. Zbog neizvršenja rješenja izdan je prekršajni nalog, na temelju Zakona o Državnom inspektoratu. Ostala rješenja inspekcije zaštite okoliša su izvršena", stoji u odgovoru Državnog inspektorata našem listu. "Vodopravna inspekcija je zbog utvrđenih povreda iz svoje nadležnosti pokrenula upravne postupke na temelju kojih je posljednjim kontrolnim nadzorom u lipnju 2024. utvrđeno da nisu u ostavljenom im roku sanirali vodonepropusne dionice internog kanalizacijskog sustava što su bili obvezni sukladno Zakonu o vodama te je pokrenut upravni postupak kojim je naređeno da na lokaciji pogona u Brijestu, Zapadno predgrađe 21, Osijek provedu sanaciju propusnih dionica internog sustava odvodnje te da se nakon sanacije on podvrgne kontroli ispravnosti, a osobito na svojstvo vodonepropusnosti po ovlaštenoj osobi i ishode potvrdu o sukladnosti građevine s tehničkim zahtjevima. Rok za izvršenje rješenja još traje te će nakon njegova isteka obaviti kontrolni nadzor. Također je izdan i prekršajni nalog zbog nesaniranih propusnih dionica budući da je počinjen prekršaj", navode u odgovoru na naš upit iz Državnog inspektorata i dodaju kako su građevinska i elektroenergetska inspekcija u tvrtki Drava International obavile inspekcijske nadzore u kojem su utvrđene nepravilnosti koje su na temelju pokrenutih upravnih postupaka otklonjene.

Iz Inspektorata podsjećaju kako su poljoprivredna, sanitarna i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provodile u kontinuitetu uzorkovanje nakon prošlogodišnjeg požara te da ne postoji rizik za zdravlje potrošača konzumacijom analiziranih vrsta hrane.

Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku poslali smo upit u kojem smo zamolili da nam kažu u kojoj je fazi istraga koja se provodi nad sada već bivšim direktorom i vlasnikom Zvonkom Bedeom i njegova dva inženjera, u vezi s požarom u Dravi Internationalu u listopadu, no u četvrtak odgovor nismo dobili. n