06.08.2024., Imotski - Koncert "Imotski ne zaboravi" na kojem nastupaju Bulic, Zecic i Thompson. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
PIXSELL
8.8.2024., 18:46
SLUČAJ IMOTSKI

HDZ je zatražio sankcije za proustaške izgrednike

U Hrvatskoj ne postoji suglasje o ustaškom pozdravu “Za dom spremni”. Dio ljudi, naime, tvrdi da su korijeni tog pozdrava dublje u povijesti, a nemalo je i pristaša škole mišljenja da je “Za dom spremni” zapravo pozitivan ako se koristi u kontekstu Domovinskog rata, riječ je o takozvanoj dvostrukoj konotaciji.

Ponešto je drukčija situacija s pjesmom “Evo zore, evo dana”. Budući da se u njoj izrijekom spominju ustaški ratni zapovjednici Jure Francetić i Rafael Boban, nitko se još nije javio s tezom da ta pjesma nema nikakve veze s NDH-om. No u konačnici je odnos prema njoj gotovo identičan kao prema “Za dom spremni”, za neke je ta pjesma apsolutno prihvatljiva, izraz istinskog domoljublja, a na suprotnoj su strani oni koji tvrde da je u pitanju besramno veličanje ustaškog režima. U skladu s tim su i brojne reakcije na masovno pjevanje “Evo zore, evo dana” na gradskom trgu u Imotskom, događaj kakav se ne pamti u Hrvatskoj. Dodatnu dimenziju svemu daje činjenica da je u tijeku kampanja za izbore za predsjednika Republika, kao i da se u Domovinskom pokretu odvija raskol uoči izbornog sabora 31. kolovoza. Sve se to zrcali kroz nove objave.

HDZ je šutio u srijedu, nisu komentirali ni ispad koji je prethodio koncertu “Imotski ne zaboravi”, u sklopu kojeg je nastupio i Marko Perković Thompson, kao ni oštro osudu ustašofilije iz pera predsjednika Zorana Milanovića. Ali u četvrtak je HDZ reagirao. Više od dvije trećine priopćenja vladajuća stranka potrošila je na obračun s Milanovićem, ali se u njegovu uvodu ipak slaže s predsjednikom. “HDZ najoštrije osuđuje korištenje nedopuštenih ustaških simbola i zastava u Imotskome te je na policiji i sudovima da primjereno reagiraju i sankcioniraju odgovorne pojedince. Suvremena Hrvatska temelji se na Domovinskom ratu, univerzalnim vrijednostima slobode, vladavine prava i demokracije, te time i na jasnom odmaku od svih totalitarizama - i nacizma, i fašizma, i komunizma. Moderna Hrvatska, država hrvatskog naroda i svih njezinih građana, ne može se temeljiti na propalim ideologijama i nedemokratskim režimima”, naglašava HDZ.

Sasvim oprečan je stav Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, koji je sročio njegov predsjednik Igor Peternel, trenutačno pripadnik stranačke struje s kojom je Ivan Penava u sukobu. “DP u MUP-u ima državnog tajnika, pa kao Klub zastupnika čiju politiku naš dužnosnik treba provoditi od njega tražimo i očekujemo da se politički založi protiv eventualnih sankcioniranja bilo koga od posjetitelja koncerta naših uvaženih glazbenika u Imotskom”, napisao je Peternel. Formalno i u ime Penave, koji je također zastupnik Domovinskog pokreta. Željeli smo Penavu pitati podržava li on zaista poziv državnom tajniku Tomislavu Bilandžiću da pokuša onemogućiti procesuiranje pjevača iz Imotskog i ostalih koji su, kako je naveo HDZ, “koristili nedopuštene ustaške simbole i zastave”, ali predsjednik DP-a bio je nedostupan.

HDZ i Peternel ne razilaze se u svemu, jedinstveni su u žestokim kritikama Milanovića, s kojim je, pak, Penava u dobrim odnosima, pa je i prošlog tjedna bio na prazničnom primanju u Uredu predsjednika. “Dok se o mahanju jugokomunističkom zastavom nije oglašavao, ne želeći se zamjeriti svojim glasačima na rigidnoj ljevici, Milanović je iskoristio neprimjerene, protuzakonite postupke dijela ljudi u Imotskom kako bi kriminalizirao cijeli skup i više od 20.000 sugrađana koji su došli na koncert proslaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, ocijenio je HDZ. U sličnom se tonu s Milanovićem razračunao i DP-ovac Peternel. “Aktualni predsjednik u isti je kontekst stavio događaje na stadionu u Imotskom i popratno slavlje u gradskim kafićima te u najgoroj maniri udbaških doušnika iz bivšeg jugototalitarnog sustava povezao pjevanje iz ugostiteljskih objekata s nastupom Marka Perkovića Thompsona na koncertu Mate Bulića. Klub zastupnika Domovinskog pokreta ovim putem iskazuje potporu Marku Perkoviću Thompsonu, a Milanovićeve prizemne manipulacije te jeftino dodvoravanje ljevici u vrijeme predsjedničke predizborne kampanje bez ikakvih ograda osuđujemo”, zaključio je Peternel.

BUDALIĆ: NIJE BILO OŠTEĆENJA IMOVINE

Thompson je održao i samostalan koncert u Imotskom, a uoči njega se oglasio gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Budalić. On nam je svoje priopćenje poslao kada smo ga htjeli pitati kako je doživio zborno pjevanje “Evo zore, evo dana” u utorak u njegovu gradu. Nema u tom priopćenju osude ustašovanja u Imotskom, kojim započinje očitovanje HDZ-a, ali Budalić i ne polemizira s predsjednikom Milanovićem. “Grad Imotski baštini i čuva vrijednosti proizišle iz Domovinskog rata jer je Domovinski rat temelj moderne Republike Hrvatske i kao takav utkan je u Ustav RH. Kao gradonačelnik i sudionik Domovinskog rata i dalje ću se zalagati za očuvanje tih vrijednosti, a posebice isticati žrtvu hrvatskih branitelja, koji su i svoju budućnost i budućnost svojih obitelji podredili najvišem mogućem cilju – stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Što se tiče koncerta ‘Imotski ne zaboravi’, ponosni smo na činjenicu da prije, tijekom i nakon koncerta nije evidentirano bilo kakvo oštećenje javne ili privatne imovine, nije zabilježen ni jedan slučaj nasilja kao ni kolaps prometa”, poručio je Budalić.