Kutina, 06.03.2024 - Skup?tina dioni?ara Petrokemije Kutina u srijedu je donijela jednoglasnu odluku o dokapitalizaciji, doznaje se iz krugova bliskih nadzornom odboru. foto HINA/ NIkola BLA?EKOVI?/ ik
HINA
7.8.2024., 19:21
BEZ RASPRAVE O VLASNIČKIM ODNOSIMA

Proizvodnja u kutinskoj Petrokemiji mogla bi započeti 19. kolovoza

Na skupštini Petrokemije Kutina održanoj u srijedu nije se raspravljalo o međudioničarskom ugovoru i vlasničkim odnosima turske grupacije Yildirim i Vlade RH iako je to kao mogućnost najavljivano, a neslužbeno se doznaje da bi proizvodnja mogla biti obnovljena 19. kolovoza.

Skupština je prihvatila izvještaj o poslovanju u 2023. godini u kojoj je ostvaren gubitak u poslovanju od oko 63 milijuna eura. Iako nije bila tema dnevnog reda, neslužbeno se doznaje kako će proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemiji biti pokrenuta 19. kolovoza. Premda je u travnju ove godine u dokapitalizaciji Petrokemije uplatila 12 milijuna eura, Vlada je vlasnički udio s 46 smanjila na oko 20 posto i tako ostala bez kontrolnog paketa. Od tada traju pregovori o međudioničarskom ugovoru, ali obje strane ne daju službene informacije o tome. Prema financijskom izvještaju koji je skupština razmotrila i prihvatila, Uprava Petrokemije konstatira da je "u trenutku sastavljanja izvještaja proces dokapitalizacije uspješno završio uplatom 128,9 milijuna eura na ime povećanja temeljnog kapitala, a 3,5 milijuna eura uplaćeno je u rezerve kapitala".

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar je početkom ljeta u Saboru rekao kako dokapitalizacija nije zaključena i upisana u sudski registar te se još vode pregovori s turskim većinskim vlasnikom Petrokemije. Iz izvještaja o poslovanju uočava se kako je prihod Petrokemije u 2023. godini pao na 100 milijuna eura, a 2022. iznosio je 263 milijuna eura. U nefinancijskom izvještaju objavljenom na internetskim stranicama tvrtke, piše da je udio Petrokemije na hrvatskom tržištu sa 70 posto do 2020., u 2023. godini pao na 30 posto.

MANJE ZAPOSLENIH

"Uprava je obećala kako će proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemiji početi 1. rujna, ako ne i prije", rekao je sredinom srpnja predsjednik Sindikata EKN Hrvatske Željko Klaus. "Proizvodnja do sada nije počela zbog nepovoljnih cijena plina, koji je sirovina za proizvodnju", rekao je Klaus. U Petrokemiju i Kutinu uvukla se neizvjesnost oko budućnosti tvornice mineralnih gnojiva. Zbog toga brojni radnici razmišljaju o odlasku. Broj zaposlenih u Petrokemiji, prema posljednjim dostupnim podacima je 1050, prije godinu dana govorilo se o 1300 zaposlenih.

Proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemije zaustavljena je na proljeće. U međuvremenu je obavljen remont postrojenja te se najavljivao početak proizvodnje 1. lipnja. Start je odgođen, a uprava je to pravdala nepovoljnom cijenom plina. Sredinom srpnja je sindikalac Željko Klaus najavio kako bi proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemiji mogla početi 1. rujna te istaknuo zadovoljstvo radnika tom najavom, ali i njihovu zabrinutost sporošću u postizanju međudioničarskog ugovora između Vlade i većinskog vlasnika, turske grupacije Yildirim.

Sindikalci u Petrokemiji pozdravili su inicijativu 16 oporbenih zastupnika za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o propustima u dokapitalizaciji Petrokemije, ali boje se da vrijeme curi. "Nemamo vremena. Ako se i formira to povjerenstvo, to će biti u kasnu jesen, a to je kasno. Uostalom, kad je neko istražno povjerenstvo bilo što riješilo i dalo jasne odgovore?" zapitao se sredinom srpnja Klaus, koji je prvi upozorio na propust u dokapitalizaciji Petrokemije. Smatra kako je puno važnije što prije usuglasiti međudioničarski ugovor ili provesti novu dokapitalizaciju kako bi država stekla kontrolni paket u Petrokemiji.