Osobe s invalidnosti ostvaraju pravo na osobnog asistentaPixabay

Osobe s invalidnosti ostvaraju pravo na osobnog asistenta

PIXABAY
7.8.2024., 19:30
PRITUŽBE NA PRAVA IZ SOCIJALNE SKRBI, ZAPOŠLJAVANJE...

Prava osoba s invaliditetom: Lani je upućeno 412 preporuka i upozorenja

Ured pravobranitelja osoba s invaliditetom lani je uputio 412 preporuka i upozorenja tijelima državne vlasti, lokalnim jedinicama, pravnim i fizičkim osobama radi ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, a od 294 u 2022. prihvaćeno je i provedeno njih 101, što je nedovoljno.

Pravobranitelj Darijo Jurišić ističe kako one nisu prihvaćene i implementirane u postotku u kojem bi htjeli, a za neke, poput osiguranja pristupačnosti, potrebna su određena novčana sredstava i zahvati, pa se preporuke i upozorenja prenose iz godine u godinu. Najviše pritužbi odnosi se na prava iz socijalne skrbi, pristupačnost i mobilnost, zapošljavanje te rad i obrazovanje.

"Ono što osobno vidim kao jednu od najvažnijih stvari koje moramo učiniti je razvijanje i poboljšavanje sustava rane intervencije, što traži međusektorsku suradnju, čega u Hrvatskoj nedostaje. Prema osobama s invaliditetom postoji predrasuda da su za njih najvažnija područja zdravstvene skrbi i socijalne zaštite, no sva područja su jednako važna", rekao je pravobranitelj za Hinu.

Kad su djeca u pitanju, puno ovisi o angažiranosti roditelja i njihovoj snalažljivosti, a rana intervencija smanjuje opseg mogućeg invaliditeta te osigurava veću samostalnost osobe.

Jurišić ističe Grad Zagreb kao pozitivan primjer ostvarivanja pristupačnosti u brojnim područjima, čemu pridonosi i postojanje posebnog odjela koji se bavi potrebama osoba s invaliditetom.

BITNO JE OSTATI U SVIJETU RADA

Centri za profesionalnu rehabilitaciju rade na tome da osobe s invaliditetom ostanu u svijetu rada, što je ključno za njihovu socijalizaciju i kvalitetu života. Pravobranitelj ističe i da su osobe s invaliditetom jako dugo čekale na konačno donesene zakone o osobnoj asistenciji, inkluzivnom dodatku i povlasticama u prometu. Kaže kako je kod inkluzivnog dodatka najveći izazov izdati 150.000 rješenja tijekom ove godine, no sve će osobe, bez obzira na datum izdavanja rješenja, inkluzivni dodatak dobiti za cijelu godinu.

Pravobranitelj navodi kako se velik dio preporuka i upozorenja iz 2022. koji nije prihvaćen odnosi na sustav odgoja i obrazovanja. Roditeljima s djecom s teškoćama u razvoju veliki je izazov upisati dijete u vrtić, a kada ih upišu, dobiju ograničeno vrijeme boravka u vrtiću. Jako malo učenika s teškoćama u razvoju upisuje srednju školu nakon osnovne, pa je tako u upravo završenoj školskoj godini osnovnu školu upisalo 26.490 učenika s teškoćama u razvoju, a srednju njih 5468. Većina obrazovnih ustanova nije prilagođena osobama s invaliditetom, a profesori nisu dovoljno educirani za rad s njima, kaže pravobranitelj. Tu su od velike pomoći asistenti u nastavi, no problem je što nije riješen njihov radno-pravni status. Ured pravobranitelja stoga se zauzima da oni postanu zaposlenici sustava te da u pravima budu izjednačeni sa zaposlenicima.

Jurišić ističe i problem zapošljavanja. U registru je upisano oko 650.000 osoba s invaliditetom, koje čine 17 posto stanovništva, a zaposleno je njih samo oko 17.000. Ta brojka, naglašava Jurišić, iz godine u godinu raste, ali nedovoljno, a među njima je samo jedan posto visokoobrazovanih. "Problem je što osobe s invaliditetom obrazujemo za zanimanja koja danas više nisu potrebna na tržištu rada, poput pomoćnih i administrativnih te zanatskih i strukovnih zanimanja", istaknuo je.