Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
7.8.2024., 19:31
Nova bitka s gorućom plastikom

Ponovno gorjelo u Dravi Internationalu, a ni za lanjski požar nitko nije odgovarao

Dok još traje istraga o događaju iz listopada, ponovno su vatrogasci imali pune ruke posla u Brijestu

U tvrtki za preradu i skladištenje plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest u srijedu oko 15 sati ponovno je izbio požar. Zahvatio je skladište otpadne plastične ambalaže na otvorenom prostoru s kojega se dizao golemi stup crnog dima koji se vidio u svim dijelovima Osijeka.

Eksplozija?

Podsjetimo, na istom je mjestu 4. listopada prošle godine izbio požar velikih razmjera i s teškim posljedicama. Riječ je o poduzeću na čijem se prostoru skladišti i prerađuje plastična otpadna ambalaža u velikim količinama. Na teren su izišle sve raspoložive vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, a načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić podignuo je i dodatne vatrogasne snage s područja cijele Županije.

Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
 
 

Goran Ivković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, potvrdio je nekoliko sati kasnije kako je požar lokaliziran, te da očekuje kako će brzo biti i ugašen, s pomoću mehanizacije. Zbog sigurnosnih razloga isključen je dalekovod, tako da je dio Osijeka ostao bez struje. Na intervenciji je, do 16.40, bilo 60 vatrogasaca s 20 vozila.

“U 15.12 dobili smo dojavu od građana da gore bale plastike u prostoru tvrtke Drava International. Izišli smo na intervenciju s dežurnom smjenom. Dežurni zapovjednik procijenio je da ne možemo s tim snagama ugasiti požar i podignuli smo ponovo cijelu postrojbu, sve operativne snage s područja Vatrogasne zajednice Grada Osijeka, dignute su i postrojbe s područja Osječko-baranjske županije za cisterne. Možemo reći da je požar lokaliziran. S obzirom na to da je vjetar puhao u smjeru objekata, uspjeli smo te objekte obraniti. Nemamo ozlijeđenih osoba i neće biti neka veća materijalna šteta. Osjetili smo i plin, no radilo se o curenju iz objekta, a s obzirom na to da smo zatražili od HEP Plina da zatvore plinske instalacije, oni su negdje ispustili plin iz plinovoda, tako da je i to sada sigurno", rekao je zapovjednik osječkih profesionalnih vatrogasaca. Nije htio komentirati eksploziju koja se u jednom trenutku čula iz tvrtke. "Ne bismo smjeli govoriti o tome. Znamo koji je uzrok toga, ali ne smijemo o tome govoriti zbog očevida. Vatrogasci imaju dovoljno vode, vozila i snaga i za vrlo kratko vrijeme smo lokalizirali požar, tako da vjerujem da neće biti problema ako ne bude nekog jakog vjetra", rekao je Goran Ivković.

Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

U to su vrijeme na mjesto požara dolazile dodatne snage dobrovoljnih vatrogasnih društva, vozila civilne zaštite i robot s obzirom na to da su gorjele bale plastike, tako da će se dežurati danima jer je objekt jako važan za osječko gospodarstvo. Glavni osječki vatrogasac nije htio komentirati kako su sada složene bale plastike u dvorištu tvrtke Drava International, već je rekao kako će nakon vatrogasaca opet doći inspekcija, koja će utvrditi jesu li napravljeni dovoljno veliki vatrogasni prosjeci i vatrogasni pristupi. "Nama je samo bitno da se taj požar potpuno ugasi, i to je sve," zaključio je Ivković.

Brane se sa slobode

Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, novinarima je rekao kako je požar stavljen pod kontrolu. Dodao je kako je dojava o požaru u krugu tvornice Drava International zaprimljena u 15.13. U vrlo kratkom vremenu na teren su izišli vatrogasci JVP-a i DVD-ovi s područja Osijek, službe Policijske uprave i Hitna medicinska pomoć. "Požar nije ni približno onakvih razmjera kao što je bio u listopadu prošle godine", rekao je Vulin. Ipak, apelirao je na mještane Brijesta, Antunovca i Ivanovca da ne izlaze na otvoreno i zatvore prozore.

Dana 4. listopada prošle godine u istoj tvrtki izbio je požar nezapamćenih razmjera, a 314 vatrogasaca sudjelovalo je u njegovu gašenju, koje je trajalo gotovo deset dana. Tri su vatrogasca bila ozlijeđena, a najteže je stradao pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Našice, koji je upao u šaht pun otopljene plastike. On je iz bolnice izišio tek krajem prosinca, nakon dugotrajnog liječenja. Posljedice ozljeda nastalih u tom požaru osjećat će cijelog života.

Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Zbog požara u siječnju su u istražnom zatvoru završili sada već bivši vlasnik tvrtke Drava International Zvonko Bede i dva inženjera u dobi od 46 i 47 godina, koje se sumnjičilo za počinjenje teškog kaznenog djela protiv okoliša, a u vezi s ugrožavanjem okoliša postrojenjem, kao i za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Pritvor im je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Početkom veljače svi su pušteni iz istražnog zatvora da se brane sa slobode jer je u međuvremenu u Trgovačkom sudu provedena Bedeova ostavka na mjesto direktora Drave International, a kako je i njegov suradnik Z. Z. podnio ostavku na svoju funkciju odgovorne osobe za zaštitu od požara u tvrtki, sud je smatrao kako nije više bilo opasnosti od ponavljanja kaznenog djela za koja ih se sumnjiči. Sud je odlučio i da odvjetništvo nije ponudilo nijedan dokaz da bi Bede mogao utjecati na Snježanu Alerić koja je postala direktorica tvrtke i svoga sina Marka, koji je postao prokurist, da upravljaju tvrtkom na isti način zbog kojeg je Bede osumnjičen. Međutim, Osječani su sada svjedočili da problemima s ovom tvrtkom nije došao kraj.

TKO MOŽE JAMČITI SIGURNOST GRAĐANIMA?

U povodu novog požara u Dravi Internationalu u srijedu se priopćenjem oglasio SDP, koji smatra da javnost ima pravo znati odgovore na niz pitanja. Kako se navodi u priopćenju koje su potpisali Vjeran Marijašević, predsjednik GO SDP-a Osijek i Boris Piližota, saborski zastupnik SDP-a, između ostalog se traži odgovor na pitanje što su u međuvremenu učinila nadležna tijela države u pitanju preveniranja požara u objektima Drave Internationala i sličnim pogonima za preradu otpada. Što se promijenilo u procedurama i osiguranju unutar samog pogona kako bi se spriječilo ponovno izbijanje požara? Zbog čega još uvijek nije objavljena konačna analiza utjecaja na okoliš prvog požara koji se dogodio prošle godine? Tko nakon novog incidenta može jamčiti sigurnost građanima Osijeka i istoka Hrvatske i kako imati povjerenje u vlast? Što se treba dogoditi da nadležne institucije počnu raditi svoj posao? - pitanja su koja je postavio SDP.

 

Istraga u vezi s požarom u listopadu još traje, a osim Osječko-baranjske županije kaznene prijave protiv Bedea nakon požara su podnijele i općine Antunovac, Ernestinovo, Čepin i Vuka. Državni inspektorat RH provodio je svoju istragu vezanu uz uzroke požara, a zbog posljedica požara i velikih količina dima Osječko-baranjska županija proglasila je tada i stanje velike nesreće. Ipak, mnogo detalja o načinu odlaganja plastične ambalaže i poslovanju te tvrtke javnosti je još nepoznato.