Dubrovnik, 21.7.2024.- Velika vru?ina nije bila smetnja brojnim gostima Dubrovnika za ?etnju gradom i obilazak znamenitosti u nedjelju ujutro. Foto HINA/ Baldo MARUN?I?/ bm
HINA
6.8.2024., 18:20
LJETNA SEZONA

U srpnju tri posto manje turista

Hrvatsku je u srpnju posjetilo 4,67 milijuna turista, ili tri posto manje nego u lanjskom srpnju, ali je ostvareno jednako noćenja, ili 29,45 milijuna, iznose na upit Hine iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), dodajući da je u prvih pet dana kolovoza došlo 842,3 tisuće turista ili šest posto više nego u istim danima lani. Većina noćenja ostvarena je na Jadranu i bilo ih je jedan posto više nego u lanjskih prvih sedam mjeseci, dok je na kontinentu s 1,5 milijun noćenja ostvaren porast od šest posto.

Komentirajući za Hinu rezultate turizma, ministar turizma i sporta Tonči Glavina naglašava zadovoljstvo. "Dobre rezultate pokazuje i promet, gdje u cestovnom prometu i zračnim lukama imamo rast od deset posto, a u pomorskom prometu četiri posto. Turistički promet u srpnju je također praktički na razini prošlogodišnjeg srpnja, ali nama nije cilj rast turističkog prometa u ljetnim mjesecima, nego u predsezoni i posezoni, što se i ostvaruje. Izuzetno nam je važno i da odlične turističke rezultate prate i financijski pokazatelji jer je od početka godine do sada izdano 5,9 posto računa više nego u istom razdoblju prošle godine, a samo u srpnju je izdano 3,7 posto više računa nego u srpnju 2023.", kaže Glavina.

Rezultate je Hini komentirao i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, naglašavajući da vezano uz srpanj "nema govora o podbačaju sezone". "Riječ je o uobičajenoj turističkoj godini, sa svojim uobičajenim oscilacijama. Od 17. srpnja, baš kao i lani, u Hrvatskoj dnevno boravi više od milijun gostiju. Pred nama je još cijeli kolovoz, u kojem očekujemo gotovo maksimalno popunjene kapacitete", kaže Staničić. Naglašava i da turizam svake godine bilježi veću stopu rasta novih kapaciteta, posebice u obiteljskom smještaju, čemu dodaje da je samo u komercijalnom dijelu tog segmenta ove godine više od 22 tisuća novih kreveta, ali i još oko 27 tisuća novih kreveta u nekomercijalnom smještaju. "To je ukupno 49.000 novih kreveta u obiteljskom smještaju i dugoročno je ovakav rast apsolutno neodrživ", smatra Staničić.