požar šibenik kolovoz 2024
HINA
6.8.2024., 20:03
BORBA PROTIV POŽARA

Kazne za piromane, nemar te vlasnike zapuštenih parcela

Plenković: Prohodnost šumskih putova i privatnih parcela morat će se bolje, sustavno urediti

Nakon što su prošloga tjedna najavljene veće kazne za piromane i one koji slučajno izazovu požar, premijer Andrej Plenković sada najavljuje i nova pravila za vlasnike neuređenih ili zapuštenih parcela. Prohodnost šumskih putova i privatnih parcela morat će se bolje, sustavno urediti, poručuje Plenković nakon posjeta Makarskoj i Tučepima, gdje je nedavno bjesnio veliki požar.

“Na temelju iskustava, možemo reći da treba učiniti napore u boljoj prevenciji, krčenju šuma i prohodnosti protupožarnih šumskih putova kako bi vatrogasci i vozila mogli doći na lokacije gdje zračne snage tijekom noći ili zbog vjetra nisu u mogućnosti djelovati. Morat ćemo naći nove mehanizme poticanja vlasnika da urede zapuštene parcele. Ako imate na jednoj lokaciji uređen krasan maslinik ili vinograd, a s druge strane imate područje koje je zaraslo i koje će kod požara napraviti dodatnu štetu i okolnim parcelama, onda moramo naći način kako da vlasnike učinimo odgovornijima", poručuje Plenković.

Njegova je ocjena da požar u Tučepima i Podgori nije bio toliko poguban kako se činio, s obzirom na to da nije bilo ozlijeđenih niti su veći objekti stradali. Šteta je manja nego se činilo, izjavio je nakon posjeta Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Makarskoj i sastanka s čelništvom Hrvatske vatrogasne zajednice.

U OSIJEKU OPOŽARENO 12 HEKTARA

Dok se vatrogasci bore s požarima uz hrvatsku obalu, ista stvar događa se svakodnevno i u Slavoniji. Tako je samo u ponedjeljak u Osijeku opožareno 12 hektara površine. Kako doznajemo iz Hrvatske vatrogasne zajednice, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe u ponedjeljak su gasili vatru u osječkom južnom predgrađu. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz JVP-a Osijek i DVD-a Gornji grad. Istoga dana vatrogasci iz Selaca Đakovačkih gasili su požar strništa u svom mjestu, a vatrogasci iz Donjeg Miholjca gasili su požar trave i niskog raslinja u svom gradu. S.L.

Spomenuo je i plaće vatrogasaca koje rastu te sada vatrogasac početnik sa do pet godina iskustva ima plaću koja je u državnom prosjeku - 1300 eura. Nakon Vladine odluke o povećanju plaća sljedeća zadaća je dogovoriti, u suradnji s DVD-ovima, minimalni standard, koliki financijski iznos mogu snositi lokalne jedinice, a koliko Vlada još kroz proračun može pomoći vatrogascima u smislu opremljenosti, ali i u kadrovskom smislu. "Čelnicima DVD-a nije jednostavno pronaći ljude koji bi u sezoni bili vatrogasci zbog privlačnosti plaća u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu", kaže premijer.

Što se tiče opremljenosti vatrogasaca, Plenković je istaknuo da nije čuo da nekome nedostaje bilo što od opreme. Vlada je, naime, u vatrogastvo uložila oko 600 milijuna eura posljednjih godina, a njihova je organizacija dobila status središnjeg državnog ureda.

U utorak je izbio i požar kod Šibenika, no uskoro je lokaliziran, a to je jedan od 3700 požara na otvorenome koji se godišnje dogode u Hrvatskoj. Prošlotjedni požar na području Tučepa i Podgore bio je dug 18 kilometara, opožareno je 800 hektara, ali nisu oštećene kuće. Samo u tom požaru bilo je angažirano više od tisuću vatrogasca, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. On je najavio raspisivanje natječaja za nabavu nove 34 vatrogasne cisterne i 149 vozila koji će se financirati sredstvima Europske unije. Kazao je kako će se nabaviti i 10.250 zaštitnih odijela za vatrogasce.