epa11529362 Several screens and panels show the Ibex 35 evolution and other stock information at Madrid's Stock Exchange in Madrid, Spain, 06 August 2024. The Spanish stock market rebounded 0.21% at the opening in an attempt to dispel fears of a recession in the US. EPA/ANA BORNAY
EPA
6.8.2024., 20:01
PANIČNA RASPRODAJA - BRZ OPORAVAK

Globalnim krahom burzi izbrisane milijarde dolara

Svi indeksi Zagrebačke burze u utorak ujutro oštro su pali nakon što je s danom zakašnjenja, zbog praznika Dana pobjede, došlo do korekcije cijena dionica, pri čemu su pale cijene svih trgovanih dionica. Indeks Zagrebačke burze u utorak je na kraju trgovanja pao za 1,64 posto, no ostvareni promet od 1,51 milijun eura ipak je bio veći 688 tisuća eura nego u petak. Hrvatsko tržište kapitala tako je s danom zakašnjenja reagiralo na globalni pad burzi zabilježen u ponedjeljak, 5. kolovoza, kada je oštar pad dionica svjetskih burzi bio potaknut strahom ulagača na njujorškoj burzi od moguće recesije u američkom gospodarstvu. Na Wall Streetu u ponedjeljak su dionički indeksi zabilježili najveći dnevni postotni pad od srpnja 2022., potonuvši oko tri posto nakon nastavka vala rasprodaje dionica koji je krenuo prošloga tjedna.

Prošlotjedni podaci o smanjivanju aktivnosti u industrijskom sektoru SAD-a u srpnju na najnižu razinu u osam mjeseci, kao i slabo izvješće o zaposlenosti, koje je pokazalo da je u američkom gospodarstvu u tom mjesecu kreirano samo 114 tisuća novih radnih mjesta nasuprot prognoziranih 175 tisuća, nagnali su investitore da počnu razmišljati o recesiji u najvećem svjetskom gospodarstvu, a to ih je potaknulo na povlačenje kapitala iz dionica, posebice tehnoloških, odnosno rasprodaju. Oštar pad cijena dionica trgovci dijelom pripisuju i činjenici da je zaustavljena tzv. vezana trgovina, prilikom koje se investitori zadužuju u zemljama s niskim kamatnim stopama poput Japana i Švicarske kako bi financirali svoja ulaganja u imovinu koja nosi visoki prinos u ostatku svijeta. No strah investitora bio je kratkoga vijeka nakon što je objavljeno da se aktivnost u američkom uslužnom sektoru u srpnju oporavila s najniže razine u posljednje četiri godine zbog rasta narudžbi i zapošljavanja, nakon čega je krenuo oporavak tržišta kapitala. Europska dionička tržišta jučer su se počela oporavljati nakon pada na najnižu razinu u pet mjeseci dan ranije, prateći tako oporavak na azijskim burzama, a oporavku su pridonijeli i dobri poslovni rezultati nekolicine kompanija.

Iako je panična rasprodaja na Wall Streetu trajala samo nekoliko dana, bila je dovoljna da izbriše milijarde dolara s računa najbogatijih ljudi na svijetu. Forbes javlja da je ukupna tržišna vrijednost sedam velikih američkih tehnoloških kompanija – Amazona, Applea, Mete, Alphabeta, Microsofta, Nvidije i Tesle – pala za više od bilijun dolara (tisuću milijardi), a znakovito je da je riječ je o tvrtkama koje se, uz ostalo, bave umjetnom inteligencijom. Prema Forbesu, najviše je izgubio suosnivač Amazona Jeff Bezos, kojemu je u samo jednom danu bogatstvo smanjeno za 8 milijardi dolara. Slijedi ga izvršni direktor Nvidije Jensen Huang, koji je u jednom danu izgubio 7,9 milijardi dolara, Mark Zuckerberg ostao je bez 7 milijardi dolara, predsjednik Oraclea Larry Ellison 6 milijardi, koliko je izgubio i najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk. Osnivači Googla Sergey Brin i Larry Page izgubili su svaki više od 4 milijarde dolara, a Bill Gates tri milijarde.