18.07.2024., Knin - Hrvatska zastava na kninskoj tvrdjavi. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PIXSELL
5.8.2024., 08:05
DAN POBJEDE

Počela proslava VRO Oluja u Kninu

Tradicionalnom budnicom ulicama Knina u ponedjeljak ujutro počela je svečana proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 29. godišnjice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

 

​U 9 će se sati kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića održati odavanje počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima​, vijence ​će polagati predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, najviši državni dužnosnici, kao i predstavnici županija i gradova.

 

​Program se nastavlja središnjom svečanosti četrdesetak minuta kasnije na stadionu NK Dinara​. Putem videozida na ​tom mjestu i središnjem gradskom trgu pratit će se dio programa koji se bude odvijao na Kninskoj tvrđavi, gdje će biti tradicionalna ceremonija podizanja zastave RH.

 

​Nakon toga je predviđena zvonjava kninskih crkvenih zvona, podizanje hrvatske zastave uz pjevanje himne i ​ispaljivanje plotun​a. ​Osim toga su na stadionu prigodna obraćanja, čitanje povjesnice VRO Oluja te imena poginulih i nestalih u operaciji​. Uz to će se održati glazbeni program.

 

Prikazom sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske i policije ​i letačkim programom​ tijekom kojeg će biti prelet MIG-a 21, koji je pružao potporu kopnenim snagama tijekom operacije Oluja i čija era završava tim letom, te Rafalea, završit će program na stadionu, a nastavit će se misom u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta​.

 

​Svi zainteresirani za razgled taktičko-tehničkog zbora naoružanja i opreme moći će to napraviti uz kninsku Ulicu dr. Franje Tuđmana i na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora, a u 13,30 sati je predviđen doček maratonaca i biciklista na Trgu dr. Ante Starčevića. ​

Proslava završava navečer u organizaciji Grada Knina, ​kada će na Trgu dr. Ante Starčevića u 21 sat​ koncert održati Mate Bulić i Maja Šuput.