Knin, 05.08.2024. - Svečano podignuta zastava na kninskoj tvrđavi povodom 29. obljetnice VRO Oluja.foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm
HINA
5.8.2024., 19:26
GODIŠNJICA VRO OLUJA U KNINU

Akcija Oluja bila je najveći vojni pothvat i najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti

Plenković najavio daljnja ulaganja u vojsku, Milanović poručio da ovisimo sami o sebi

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 29. godišnjice VRO Oluja u ponedjeljak prošlo je svečano, iako je ove godine u Kninu primijećeno manje ljudi, a središnja svečanost završila je preletima vojnih zrakoplova i misom u kninskoj crkvi​.

Knin, 05.08.2024 - Sredi?nja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja ina stadionu NK Dinara u Kninu. foto HINA/ Mario STRMOTI?/ ik
HINA

Središnja svečanost bila je na stadionu NK Dinara i na kninskoj tvrđavi. Zazvonila su crkvena zvona, podignuta je hrvatska zastava uz pjevanje himne, pročitana su imena poginulih i nestalih u Oluji, ispaljeni su plotuni, a najviši državni dužnosnici održali su prigodne govore.

Prava branitelja

Premijer Andrej Plenković poručio je u Kninu da je VRO Oluja bio najveći vojni pothvat i pobjeda u hrvatskoj povijesti. "Kao što je u našem habitusu da ne vodimo osvajačke ratove, tako je Oluja bila oslobodilačka, obrambena, legitimna i pravedna operacija", kazao je Plenković. "I stoga ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju izvrtanja povijesnih činjenica i nikada nikome nećemo dopustiti napade na hrvatske branitelje, vojnike i policajce, bez kojih nikog od nas ne bi danas ovdje bilo", poručio je.

U KNINU I OVE GODINE SKEJINI HOS-ovci

Središnja svečanost na stadionu završila je letačkim programom tijekom kojeg su nebo nad Kninom preletjeli zrakoplovi MIG-21, koji su pružali potporu kopnenim snagama tijekom operacije Oluja, a čija je era završila tim letom, te novonabavljeni Rafalei. Nakon svečanosti na stadionu u Kninu održana je pokazna vježba sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske i policije s preletima Krila Oluje. Također je održana misa u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta​. I ove godine počast poginulima u Domovinskom ratu odali su bivši pripadnici HOS-a na čelu sa zapovjednikom Markom Skejom. Položili su vijenac na Spomenik hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića i poklonili se “onima koji su svoj život dali za Hrvatsku”, pozdravivši uzvikom “Za dom spremni”. Posjetitelji su tijekom dana razgledali taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme uz kninsku Ulicu dr. Franje Tuđmana i na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora. U Kninu je održan i mimohod ulicama navijačkih skupina Torcida i Tornado, a program je trebao završiti koncertom Mate Bulića i Maje Šuput.

Dodao je da bez njihove hrabrosti i odanosti ne bismo imali ni slobodu, demokraciju, niti bi Hrvatska danas bila međunarodno priznata i uvažena "i stoga su hrvatski branitelji, a osobito oni koji su dali svoje živote, utkani u temelje naše slobode, a mi smo im itekako zahvalni i nastojimo svojim politikama voditi računa i o njihovu dignitetu i pravima". Podsjetio je da je donesen Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o nestalima, Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Ispravili su, kaže, nepravde iz nekih ranijih vremena te unaprijedili skrb i zaštitu digniteta branitelja iz Domovinskog rata kao i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Ukinuta je krizna mjera smanjenja mirovina, a osnovica za izračun prava branitelja podignuta, a podignut će se, najavio je premijer, početkom sljedeće godine. Najavio je i da će se graditi novi veteranski centri u Krapini, Osijeku, Senju, Virovitici i u Zadarskoj županiji te da će se jednako tako nastaviti predani rad u traganju za svim nestalima. "U proteklih je osam godina ekshumirano 188 osoba, ukupno identificirano 278, no vodeći računa o svim hrvatskim obiteljima nestalih hrvatskih branitelja, taj posao neće stati dok ne utvrdimo podatke i o posljednjem koji se vodi kao nestali", poručio je Plenković.

Prije 35 godina nije nas, kaže, bilo na karti svijeta. "Danas smo ostvarili većinu svojih strateških ciljeva, a sada je naša zadaća da uredimo hrvatske institucije, hrvatsko gospodarstvo i da budemo budni, s obzirom na nesiguran globalni kontekst u pogledu sigurnosnih prijetnji, nezakonitih migracija i svih drugih ugroza koje nam mogu prijetiti u budućnosti", rekao je premijer.

Knin, 05.08.2024 - Sredi?nja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja ina stadionu NK Dinara u Kninu. Na slici Andrej Plenkovi?.foto HINA/ Mario STRMOTI?/ ik
HINA

Plenković je najavio daljnja ulaganja u hrvatsku vojsku, podsjetivši da je proračun za obranu povećan za 122 posto", a ovaj prvi Rafale koji smo vidjeli danas samo je dio flote od 12, koja će do sredine iduće godine biti u cijelosti u Hrvatskoj". Vodimo računa o modernizaciji i drugih grana Hrvatske vojske. Uz zrakoplovstvo ulažemo u kopnenu vojsku. Hrvatska je pokrenula proces nabave samohodnih haubica od 155 mm Ceasar, dodao je. U planu je, napominje, nabava i moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS, nabava modernog zapadnog tenka za hrvatsku kopnenu vojsku, "kao i posebno važna u ovom mandatu modernizacija i opremanje hrvatske ratne mornarice". "To ćemo činiti jer smo svjesni koliko je sigurnost bitna, koliko nas iskustvo s početka devedesetih uči da Hrvatska mora biti u stanju osloniti se na svoje snage i naravno potencirati i multiplicirati svoj osnaženi međunarodni položaj i u Sjevernoatlantskom savezu i u NATO-u", naglasio je premijer.

ČISTA POBJEDA

SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić poručio je u Kninu da je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja jedan od najvećih dana novije hrvatske povijesti. “Danas je jedan od najvećih dana novije hrvatske povijesti, gdje se zapravo treba slaviti pobjeda, to je početak i kraj. Pobjeda koja je čista kao gorski potok, čista kao suza djeteta”, rekao je Hajdaš Dončić novinarima na obilježavanju Dana pobjede i VRO Oluja u Kninu.

U kontekstu ljetnih vrućina zahvalio je posebno i hrvatskim vatrogascima i civilnoj zaštiti te svima koji su pridonijeli u borbi protiv požara jer su i to, napominje, ugroze koje su dio sustava domovinske sigurnosti. "Sjećanje na hrvatske branitelje, na njihovu srčanost i odlučnost, požrtvovnost u službi boljitka naše domovine, trajna nam je inspiracija za rad da Hrvatska bude gospodarski izvrsna i da društveni napredak bude vidljiv na dobrobit svih nas i naše djece", zaključio je premijer.

“NE DAMO NIKOME DA IZVRĆE POVIJEST”

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da nije slušao govor srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali i ponovio da nikome neće dati da izvrće povijest te da je Hrvatska vodila oslobodilačke obrambene operacije i pobijedila. Vučić je u subotu na tamošnjoj središnjoj državnoj komemoraciji žrtvama vojno-redarstvene akcije Oluja između ostalog rekao i da Hrvati nisu pobijedili, nego su išli tenkovima na djecu, žene i starce. Hrvatski premijer Plenković naglasio je da je Hrvatska vodila oslobodilačke obrambene akcije. “Hrvatska je vodila oslobodilačke operacije, obrambene operacije, vraćala je svoj okupirani teritorij, radila je u partnerstvu i s Armijom BiH i Hrvatskim vijećem obrane u ključnim trenutcima oslobađanja i hrvatskih područja, i tako vađenja bihačkog džepa od okupacije koja je trajala više od tri godine. Prema tome, onaj tko se bori i izborio se i pobijedio za svoje je pobjednik i ne dira tuđe”, dodao je. Upitan je li i dalje nema komunikacije između njega i predsjednika Republike Zorana Milanovića, Plenković je odgovorio da su se u nedjelju rukovali, na Sinjskoj alci, a na dodatno pitanje je li to “prividno primirje” na svečani dan, kazao je da to uopće nije tema, “tu smo radi Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja”.

Povijesna istina

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović izjavio je da VRO Oluju ne slavimo kako bismo prkosili, već slavili slobodu. "Operaciju Oluja ne slavimo da bismo likovali nad porazom druge strane, nad nedužnim žrtvama, ni nad bilo kojim žrtvama. Suosjećamo zbog boli svake obitelji koja je izgubila svoje bliske i najbliže", rekao je Milanović u govoru na stadionu NK Dinara. Poručio je kako ne želimo promovirati militarizam i utjerivati ratnički duh u stanovništvo. "Ovdje se okupljamo da bismo slavili slobodu i podsjećali se koliko je krvi, muke, truda i upornosti bilo potrebno da bismo se oduprli pokoravanju. Da nikada ne bismo smetnuli s uma kako slobodu ne smijemo mijenjati ni za sva blaga ovoga svijeta", rekao je. Proslava pobjede je vrelo našeg samopouzdanja i samosvijesti. To je obnavljanje vjere u to da smo sposobni za najveće pothvate i dosege kad znamo što su naši interesi i kad ne kalkuliramo oko toga da pružimo najbolje od sebe u očuvanju vrednota koje nas drže zajedno", kaže Milanović.

Knin, 05.08.2024 - Sredi?nja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja ina stadionu NK Dinara u Kninu. Na slici Zoran Milanovi?. foto HINA/ Mario STRMOTI?/ ik
HINA

Hrvatska slavi najvažniju ratnu pobjedu u svojoj suvremenoj povijesti, hrabrost i vještinu svojih vojnika koji su nam donijeli slobodu te svijest da smo kao nacija zaduženi žrtvom muškaraca i žena koji su dali svoje živote i zdravlje, a to se odnosi i na braću i sestre iz BiH. "Oluja nije bila moguća bez junačkog sudjelovanja postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, ovladavanja Kupresom, Dinarom i BiH u zaleđu Knina u mjesecima i danima uoči Oluje. Te akcije bile su mukotrpno stvaranje pretpostavki za najučinkovitiju opciju oslobađanja okupiranog teritorija", rekao je. Daleko od toga da je bilo sve savršeno, ali jedno od najvažnijih načela vođenja i zapovijedanja u Domovinskom ratu bila je briga o životima naših vojnika, zbog čega su naši gubici u ratnim okolnostima bili "razmjerno podnošljivi". Milanović je podsjetio kako su završnim oslobodilačkim operacijama prethodile godine uvježbavanja i naoružavanja u vrlo nepovoljnim međunarodnim okolnostima. "Ništa nam nije darovano ili doneseno na pladnju. Ovo nisu nikakve naknadne žalopojke ili optužbe, govorim ovo radi povijesne istine, kao i zbog toga da bismo bili svjesni da je samo nama istinski stalo do naše države", poručio je.

Knin, 5.08. 2024 -Knin, 05.08.2024 - Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms
HINA

Poručio je kako su strateška partnerstva i savezništva dobrodošla nadgradnja, a temelj je nepokolebljiva vjera u to da Hrvatska ovisi o svojim ljudima i spremnosti naroda da se žrtvuje za dobrobit naše zemlje, kao i spremnosti da usprkos razlikama i neslaganjima stanemo jedni uz druge, da nikoga ne ostavimo na vjetrometini. "Ako svoju sadašnjost i budućnost vežemo previše uz bilo čije pokroviteljstvo, pretvorit ćemo se u sredstvo ostvarivanja tuđih interesa, stanje poznato u hrvatskoj povijesti, a naši ljudi u tom scenariju dugoročno mogu biti samo na gubitku. Ničije stvarne ili navodne veze, bilo koga od nas, s inozemnim centrima moći neće nas usrećiti, a iluzija je da se do nekog općeg boljitka može doći prečicom ili preko veze", kaže Milanović. "Istinska sreća naše domovine neće doći izvana i ni od koga tko ne razumije naše posebnosti i identitet, našu povijest i mentalitet", rekao je predsjednik.