Podgora, 2.8.2024.- Po?ar u Podgori. Fronta po?ara u Tu?epima i Podgori je duga 18 kilometara jer se tamo proteklih dana spojilo nekoliko po?ara u jedan. foto HINA/ Jure DIVI?/ ua
HINA
3.8.2024., 07:49
DAN I NOĆ NA POŽARIŠTIMA U DALMACIJI

Slavonski vatrogasci: Uspjeli smo nekoliko kuća i farmu zaštititi od buktinje

Vatrogasci s područja Osječko-baranjske županije, njih 30, koji su sa šest vatrogasnih vozila otišli u ispomoć kolegama u Dalmaciji raspoređeni su na aktivna požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to na potezu od Tučepa do Parka prirode Biokovo.
Koliko su požarišta aktivna i opasna najbolje nam je u petak ujutro, nakon cijelog dana i noći provedenih u borbi s vatrenom stihijom, opisao glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec riječima da su "dan i noć bili vatreni".
“Baza nam je u Nastavnom regionalnom središtu za naprednu obuku u vatrogastvu i civilnoj zaštiti u Vučevici nedaleko od Splita, odakle smo raspoređeni na požarište kod Tučepa. Odrađivali smo jako veliku intervenciju na tom potezu da bi nam u pomoć došli kanaderi, koji su puna tri sata gasili požar na nama nepristupačnom području. U jednom smo se trenutku zbog promjene smjera vjetra našli u vatrenom okruženju, no uspjeli smo se izvući i locirali se uz prometnicu gdje smo štitili kuće i jednu farmu", kaže Pakšec, dodajući kako su i taj dio uspješno odradili.

ISTRAGA ZBOG IZAZIVANJA POŽARA

Zadarska policija provodi kriminalističko istraživanje nad muškarcem kojeg terete za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u svezi s teškim kaznenim djelima protiv opće sigurnosti, odnosno pod sumnjom da je u srijedu izazvao požar na području Smokovića koji se proširio na ukupnu površinu od tisuću hektara. U požaru je izgorjelo više drvenih baraka, kamp-kućica, osobnih automobila i mopeda, vozilo quad te jedna priključna prikolica.


Nakon cjelodnevne borbe s vatrenom stihijom u četvrtak oko 22 sata premješteni su na područje Parka prirode Biokovo. Tek u petak ujutro slavonsko-baranjski vatrogasci vraćeni su u bazu Nastavnog središta Vučevica, gdje su se uspjeli osvježiti i promijeniti odjeću i opremu. Nakon kraćeg odmora ponovno se vraćaju opožarena područja. "Ostajemo ovdje dok svi požari ne budu potpuno stavljeni pod kontrolu", poručio je Pakšec, koji predvodi skupinu od 20 osječkih vatrogasaca i još 10 iz Đakova, Našica, Kneževih Vinograda i Aljmaša.
Prema podatcima Hrvatske vatrogasne zajednice u Splitsko-dalmatinskoj županiji vatrogasci su u petak aktivno gasili požar na području Tučepa, gdje je ukupno angažirano 260 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila, uključujući IVP Split-Divulje, IVP Dubrovnik te izvanredne dislokacije iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije. Osim zemaljskih snaga požar su gasila dva kanadera. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 700 hektara, a požar je aktivan. U Šibensko-kninskoj županiji u gašenju požara na području Skradina - Ićevo sudjelovalo je 177 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila s područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. I tu su osim zemaljskih snaga požar gasila i dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan Air Tractor.
Prema evidenciji intervencija HVZ-a od petka, u 24 sata na području Hrvatske zabilježeno je 114 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 173 vatrogasne organizacije s ukupno 509 vatrogasaca sa 181 vatrogasnim vozilom.