Osijek, 24. 08. 2022, Sjenjak, nekretnine, trziste nekretnina, ilustracijaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
2.8.2024., 07:00
VLADA NAJAVILA NIZ NOVIH REFORMI

Vlasnici praznih stanova i kuća morat će plaćati poseban porez

Kombinacijom mjera planira se oporezivati neiskorištenu imovinu i subvencionirati one koji je aktiviraju

Na posljednjoj sjednici Vlade uoči ljetne stanke, premijer Andrej Plenković najavio je reforme na kojima sa svojim ministrima planira raditi do kraja godine - u prvom redu to je novi krug porezne reforme, potom donošenje Nacionalne strategije priuštivog stanovanja za mlade te izmjene zakona o mirovinskom osiguranju, nakon kojih bi se položaj umirovljenika trebao trajno poboljšavati.

Porezne izmjene

Odmah nakon ljeta u javno savjetovanje trebale su krenuti izmjene poreznih pravila, a to bi bilo vezano uz Nacionalnu strategiju stambene politike. Naime, Vlada planira predstaviti model priuštivog stanovanja za mlade obitelji, a da bi za to namaknuli sredstva, čini se da će kao prva vlada u povijesti moderne Hrvatske posegnuti za porezom na nekretnine ili nekim oblikom takve vrste nameta. Premijer Plenković u četvrtak je jasno poručio kako valja imati na umu da je 25 posto stanova u Hrvatskoj prazno, a 40 posto stambenog fonda ne koristi se za stanovanje od svojih vlasnika. "Očito da je to neiskorištena imovina", rekao je Plenković. Usporedno s time treba naći nova rješenja za mlade koji si ne mogu priuštiti ni nove stanove, a ni skupe podstanarske najmove, pa Vlada priprema rješenje i za to.

Kako je prije nekoliko dana objasnio ministar graditeljstva Branko Bačić, u Hrvatskoj je slovom i brojkom oko 400.000 stanova prazno, i u njima se ne potroši ni kilovat struje. "Strategija mora proći javno savjetovanje, i bit će jedan od stupova demografske revitalizacije. Jednim miksom, složenim i sveobuhvatnim pristupom, u kojemu će biti više mjera i poluga, nastojat ćemo podijeliti na tržište veliki broj stanova kako bi onda podizanjem broja tih stambenih jedinica došlo do smanjena ili cijene stana ili najamnina", rekao je Bačić. "Razmišljamo o tome da ti prazni stanovi sistemom posebnih poreza i subvencija dođu na tržište", rekao je prije nekoliko dana. Jasno je dakle da Vlada planira oporezovati one koji namjeravaju imovinu držati imobiliziranom, ali oni koji bi stanove davali u povoljan najam mladima, još bi dobivali i neku vrstu subvencija od države. Stoga se s nestrpljenjem očekuje novi Bačićev plan.

UDŽBENICI POSKUPLJUJU ZA 15 I 17 POSTO

Vlada je donijela uredbu o izmjeni Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, koja se odnosi na povećanje cijene tiskanih udžbenika od 1. do 4. razreda osnovne škole za 15 posto te udžbenika od 5. do 8. razreda osnovne škole za 17 posto, s obzirom na to da je došlo do promjene medijalne netoplaće za više od 10 posto u odnosu prema razdoblju kada su udžbenici uvršteni u katalog te kako bi se cijene uskladile s trenutnim stanjem na tržištu. Uredba ima zakonsku snagu kako bi se osiguralo dovršenje već pokrenutog postupka nabave do početka škole, a sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola planirana su u proračunu za 2024. u iznosu od 19.970.994 eura, pa treba osigurati dodatnih oko 2.600.000 eura, rekao je državni tajnik Stipe Mamić.

“Cijene najma znatno su povećane u posljednjih nekoliko godina. Tu smo odlučni pronaći i promišljene politike i rješenja koja trebaju pomoći građanima, a dio država članica Europske unije ima slične politike za svoje mlade", rekao je premijer Plenković.

Zagreb, 1.8.2024 - 17. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na slici Tomo Medved, Gordan Grlić Radman, Davor Božinović i Andrej Plenković.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Hina/ Dario GRZELJ/

Najavio je i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, prema kojima bi se mijenjali omjeri mirovina u odnosu prema prosječnoj plaći, kako bi umirovljenici na duge staze imali bolja primanja, a majke će za svako rođeno dijete dobivati po jednu godinu staža.

“S Maticom umirovljenika radimo na Deklaraciji o pravima umirovljenika i starijih osoba, zajedno ćemo raditi na donošenju novog zakona čiji će cilj biti kvalitetniji život starijih osoba. Hrvatsko društvo stari i moramo imati spremne odgovore na to", rekao je Plenković.

“Idemo dalje i s usklađivanjem mirovina, koje će od jeseni rasti sedam posto u odnosu prema prosječnoj plaći", najavio je premijer.

Šuica u EK-u

I u sektoru ministra Marina Piletića bit će izmjena - zajedno sa socijalnim partnerima radi se na prijedlozima za unapređenje tržišta rada, a planira se i osnivanje Ureda za socijalno partnerstvo. Očito Vlada želi bolje regulirati rad i uključivanje stranih radnika u hrvatsko društvo, ali prijedloge će trebati pričekati do jeseni.

Govoreći pak o rebalansu proračuna koji slijedi najesen, a oko kojega je u javnosti bilo povike jer se ministri nisu oduševili idejom o rezanju rashoda u svojim resorima, Plenković je rekao da konzultacije traju, i čim se vrate s pauze, bit će predstavljen rebalans. "Konzultacije se vode, to su uobičajene aktivnosti, vodeći računa i o razvojnoj i redistributivnoj funkciji proračuna kako bi osigurali i ulaganja i zaštitu svih ranjivih skupina u društvu. Također će se tada u javno savjetovanje pustiti i prijedlog novih poreznih izmjena", zaključio je premijer.

SREDSTVA ZA PRIJEVOZ I PREHRANU UČENIKA

Za troškove prehrane učenika i javni prijevoz Vlada je osigurala 107 milijuna eura. Nastavljaju, kažu, s politikom prema kojoj ni jedno dijete u osnovim školama neće ostati bez obroka. Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić naveo je kako se mjera sufinanciranja prehrane provodi radi osiguravanja zdravog i uravnoteženog obroka učenicima, izjednačavanja mogućnosti za prehranu svih učenika osnovnih škola i ublažavanja posljedica globalne gospodarske situacije na standard roditelja. Pri tome je naglasio da prije uvođenja besplatne prehrane u školama oko 40 posto učenika nije bilo uključeno u prehranu, a većini učenika koji su bili uključeni roditelji su sami financirali troškove.

Kao ostale glavne aktivnosti za jesen najavio je nastavak obnove od potresa, ulaganje u energetsku obnovu, kvalitetnije upravljanje prostorom, jer i tom se segmentu planiraju zakonske izmjene, a također jedan od ciljeva ostaje i ispunjavanje kriterija za ulaazak u OECD. Hrvatska će imati pregled svog rada na tom putu u jesen 2025. godine, i 2026. očekujemo ulazak u OECD, rekao je Plenković. "Inflacija je na 2,3 posto, to je već dvadeseti mjesec zaredom da se inflacija usporava, a Vlada već tri godine ograničavanjem cijena energenata pridonosi tome da se stopa inflacije smanjuje", rekao je na kraju.

Potvrđeno je i da je dosadašnja povjerenica u Europskoj komisiji Dubravka Šuica dobila podršku Vlade za još jedan mandat u Europskoj komisiji, a koji resor može dobiti u ovom mandatu, bit će predmet razgovora s predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen do kraja kolovoza. Poznato je da Hrvatska lobira da dobije resor kohezije, koji je među prestižnima.