epa10167243 Pipes at the landfall facilities of the 'Nord Stream 2' gas pipeline in Lubmin, Germany, 07 September 2022. Gas supplies are being used by Russia to exert pressure on European nations in response to sanctions imposed after it invaded Ukraine. Gazprom, the Russian state-controlled gas company, closed the Nord Stream 1 pipeline from Russia to Germany. EPA/HANNIBAL HANSCHKE
EPA
2.8.2024., 18:46
ODGOVOR NA SUMNJE

JANAF: Možemo zadovoljiti potrebe Budimpešte i Bratislave za sirovom naftom

“Hrvatska je pouzdana zemlja za poslovanje, u suprotnosti s izjavama ministra Szijjarta”

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u petak se požalio na odnos Europske komisije prema njegovoj zemlji, a Hrvatsku je proglasio nepouzdanom zemljom za tranzit nafte, i to samo dan nakon objave premijera Andreja Plenkovića da će Janaf biti angažiran u transportu nafte prema Mađarskoj.

U objavi na jednoj društvenoj mreži naveo je da su se Mađarska i Slovačka obratile Europskoj komisiji prije tjedan i pol zbog odluke Ukrajine da zaustavi tranzit sirove nafte potrebne za sigurnost opskrbe naftom dviju zemalja. "U četvrtak je izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis iz Latvije poslao pismo mom slovačkom kolegi i meni", napisao je Szijjarto. "U tom pismu je rekao da Ukrajina ne ugrožava opskrbu ni Mađarske ni Slovačke, a osim toga preko Hrvatske ide još jedan naftovod koji možemo koristiti", rekao je mađarski ministar, ocijenivši pismo nečuvenim. "Hrvatska jednostavno nije pouzdana tranzitna zemlja", dodao je istaknuvši da je Hrvatska podigla naknadu za tranzit nafte na pet puta više od prosječne tržišne naknade od početka rata. Isto tako, prema njegovim riječima, Hrvatska nije pouzdana jer je onemogućila MOL da ugovori dugoročnu isporuku, ali i budući da nije provela investicije potrebne za povećanje kapaciteta naftovoda. Mađar isto tako tvrdi da podatke koje hrvatska strana daje o maksimalnom kapacitetu naftovoda nitko nikada nije dokazao.

MAĐARSKA I SLOVAČKA SUMNJIČAVE

Slovačka je primila pismo u kojem hrvatska vlada nudi sigurnu rutu za transport nafte prema toj zemlji i Mađarskoj, no nejasno joj je kako bi to funkcioniralo, priopćio je slovački ministar vanjskih poslova Juraj Blanar. “Za koju cijenu? Kojim kapacitetima? To danas nitko ne zna”, rekao je. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izvijestio da je uputio pisma Komisiji, Mađarskoj i Slovačkoj i izrazio spremnost Janafa za transport nafte prema dvjema državama u kapacitetu većem od 14 milijuna tona.

Jadranski naftovod odbacio je ove navode, istaknuvši kako je potpuna neistina Szijjartova tvrdnja da MOL Grupa ne može s Janafom sklopiti višegodišnji ugovor, kao i tvrdnja da je Janaf podignuo naknade. U priopćenju se ističe kako Janaf kontinuirano ulaže u održavanje i sigurnost svog transportno-skladišnog sustava te da je u veljači 2023. zajedno s predstavnicima MOL Grupe testirao transportni kapacitet naftovoda na dionici prema mađarskoj granici, pri čemu je utvrđeno kako se njime mjesečno može transportirati 1,2 milijuna tona sirove nafte. "Sukladno tome, Janaf može u cijelosti zadovoljiti potrebe rafinerija MOL Grupe u Bratislavi i Budimpešti za sirovom naftom", navodi se u priopćenju hrvatske kompanije. Postavljaju i pitanje Szijjartu zašto mađarska strana izbjegava transport sirove nafte kroz sustav Janafa. "Uvjereni smo kako cijena transporta tu nije čimbenik. Hrvatska je pouzdana i otvorena zemlja za poslovanje, u potpunoj suprotnosti s izjavama ministra Szijjarta, za koje smo uvjereni kako bi ih odbacili i brojni mađarski poduzetnici koji uspješno posluju u Hrvatskoj", kaže se u priopćenju uz dodatak kako je Janaf u cijelosti tehnički i organizacijski spreman pružiti srednjoeuropskim rafinerijama opskrbu dovoljnim količinama nafte za rad u punom kapacitetu.