Zagreb, 29.1.2024 - Najavna konferencija projekta "The ISABS Future Scientist Award", koji provode Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje održana je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Projekt su predstavili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs (D) i predsjednik ISABS-a Dragan Primorac (L).Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Hina/ Dario GRZELJ/
1.8.2024., 21:37
DETALJI ĆE BITI POZNATI NAKON LJETNOG ODMORA

Službena Primorčeva predizborna kampanja započet će krajem ljeta

Predsjednički kandidat HDZ-a Dragan Primorac bit će prisutan zajedno s ostalima iz državnog vrha na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na svim većim javnim događanjima sljedećih dana, pa tako ide s njim na Sinjsku alku 4. kolovoza kao i na proslavu 29. obljetnice Oluje u Knin 5. kolovoza.

No nakon toga i članovi Vlade, a i sam Primorac, formalno kreću na ljetni odmor do poslije Velike Gospe, a zapravo će se početi baviti neformalnom pretkampanjom. Formiranje izbornog stožera, njegov sastav, omjer prisutnosti Primorčevih ljudi i službenih predstavnika HDZ-a, neće, međutim, biti tema bar do kraja kolovoza, kažu u HDZ-u. Dotad ne treba očekivati ni službeni slogan, ni slične formalne poruke. Tada će se utvrditi svi detalji oko financiranja kampanje, glavnih poruka i programa, ali i vidjeti tko sve stoji iza Primorčeve kandidature. Naravno, ključno je pitanje kako će se postaviti Domovinski pokret, čiji predsjednik Ivan Penava ponavlja kako službenu podršku nitko ne može dobiti dok se u DP-u ne održe iznenada sazvani unutarstranački izbori za 31. kolovoza.

HEBRANG NAPUŠTA HDZ ZBOG PRIMORCA

Revoltiran zbog kandidature Dragana Primorca kao HDZ-ova aduta na predstojećim predsjedničkim izborima, dugogodišnji član te stranke i nekadašnji ministar Andrija Hebrang u četvrtak je u opširnom pismu medijima najavio napuštanje vladajuće stranke te naveo niz razloga zbog kojih ne podržava Primorca. Optužio ga je da je napustio Hrvatsku za vrijeme rata i napisao kako je Dragan Primorac “nešto najnegativnije što je hodalo Hrvatskom”. Naravno, razlog je činjenica da je 2009. godine, kad je nakon odlaska Ive Sanadera s vlasti, pa tako i njegove vlade u kojoj je bio Primorac, kandidat za predsjednika bio Andrija Hebrang, a Dragan Primorac se natjecao protiv njega. Obojica su izgubila od Ive Josipovića, kako je poznato. U HDZ-u se ne brinu osobito zbog Hebrangova istupa jer on već odavno nije aktivno u politici, i poručuju da će Primorac imati svu podršku te stranke u predizbornoj kampanji.

Tek nakon toga Dragan Primorac i HDZ mogu krenuti u pravu kampanju. On je naravno posao pretkampanje već počeo, pa je preko društvenih mreža objavio kako se posljednjih dana sastao s kardinalom Josipom Bozanićem, sportašem Mirkom Filipovićem. nobelovcima Richardom Robertsom, Greggom Semenezom i Svante Paabom, Obaminim liječnikom dr. Rajeshom Vyasom, uspješnim učenicima koji imaju nagrade za izvrsnost, zatim dekanom Medicinskog fakulteta u Splitu Antom Tonkićem, a pohvalio se i kako je bolnica čiji je suvlasnik, Sveta Katarina, postala prva nastavna baza američkog Pennsylvania State University Collegea. Objavio je i svoj trening na Samoborskom gorju.

Inače, bolnica Sv. Katarina najveća je privatna bolnica u Hrvatskoj i radi od 2011., uz osnivača Jaku Andabaka. Prema pisanju Forbesa, bolnica zapošljava 140 ljudi, direktorica je Primorčeva supruga Jadranka Primorac, prihodi su im prošle godine iznosili oko 14 milijuna eura, a dobit više od 900 tisuća eura. Primorac je suvlasnik još jedne tvrtke te direktor u trećoj tvrtki, čiji su vlasnici Irci, a supruga Jadranka Primorac vlasnica je tvrtke Consortium, koja je registrirana za savjetovanje i upravljanje. Ta je tvrtka prošle godine imala prihode od oko 236 tisuća eura i dobit od oko 94 tisuće eura.

U četvrtak je Primorac dobio podršku HDZ-ova koalicijskog partnera, zastupnika Hrvoja Zekanovića. "Dragan Primorac ima dovoljno političke snage i mudrosti da s predsjedničkog trona skine Zorana Milanovića i čvrsto smo uvjereni u njegovu pobjedu", rekao je Zekanović. Za Primorca je rekao kako dolazi iz autentičnog konzervativno-desnog političkog spektra, te da je prozapadno orijentiran s čvrstim vezama u SAD-u i Izraelu.