USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
31.7.2024., 09:04
UROD ĆE PODIJELITI

Povrtlari prosvjeduju: Uništavaju nas preniske otkupne cijene i uvoznici

Stanešić: Krastavac tako nisku otkupnu cijenu nije imao ni prije 20 godina

Dvadesetak povrtlara virovitičkog kraja u četvrtak, 1. kolovoza, u 14 sati, na trgu u Virovitici, besplatno će dijeliti tone i tone povrća i voća. U vrećicama građana, a ne u hladnjačama otkupljivača, završit će rajčica, paprika, krastavac, lubenice i drugi urod. Svojevrsni je to prosvjed povrtlara zbog, kako kažu, nikada nižih otkupnih cijena, zbog kojih su neki od proizvođača ovih dana dio robe iz revolta čak bacili u polje i zakopali.

Povrtlarka Danijela Stanešić iz Vukosavljevice kaže kako će to biti mirni prosvjed povrtlara protiv preniskih otkupnih cijena kojima se oni ne mogu pokriti u svojoj proizvodnji. "Kad smo vidjeli da nemamo računicu dati ga otkupljivaču po tako niskim cijenama, krastavace smo počupali u plasteniku i iskrčili jer smo vidjeli da nema smisla brati, nema računice, nemaš ni taj dan za svoju dnevnicu.

OSIJEK- 12.06.2020., uvijek veselo na osječkoj Glavnoj tržnici, ponuda sezonskog voća i povrća, domaći proizvodi, zdrava hrana, šarenilo boja.Foto: Andrea Ilakovac

OSIJEK- 12.06.2020., uvijek veselo na osječkoj Glavnoj tržnici, ponuda sezonskog voća i povrća, domaći proizvodi, zdrava hrana, šarenilo boja.
Foto: Andrea Ilakovac

Andrea Ilakovac

Jer, otkupna cijena krastavcima je od 20 do 25 centi, kakva im nije bila ni prije 20 godina, a novac u ovim uvjetima nema ni vrijednost. Realno bi trebala biti minimalno 70 centi", kaže ova povrtlarka.

Teška godina

Povrtlari su ogorčeni i otkupnim cijenama drugog povrća. Rajčica je, kaže Danijela Stanešić, 50 centi, a ne bi smjela ići ispod 0,90 eura. "Paprika je sada od 90 centi do eura, s tim da su najbolje berbe paprike pobrane po 70 centi. Za ništa!" kaže Danijela Stanešić. I za lubenice, dodaje, otkupljivači nude cijenu ispod svake računice. "Krupna je 22 centa kilogram, što je bila netocijena kada smo platili ambalažu, a ne bi smjela ići ispod 35 centi", dodaje povrtlarka iz Vukosavljevice.

Povrtlari su od otkupljivača tražili da im robu otkupe bar po prošlogodišnjim otkupnim cijenama, no, kažu, druga strana nije pristala ni na to. Stav je otkupljivača, poručili su proizvođačima, da se ne mogu ravnati s tim.

UVOZ JEFTINOG I NEKVALITETNOG

“Agronom sam po struci i uvijek bih radije kupio domaće jer je nutritivno puno kvalitetnije”, kaže Ivan Počepan iz Rogovca i upozorava da tržište poljoprivrednih proizvoda postojećom regulacijom ne štiti ovdašnje proizvođače. Kaže da mjesta za širenje proizvodnje ima, ali se ratari ne žele upuštati u to jer im nije koliko-toliko osiguran plasman povrća na tržište. Žalosti ga jer bi Hrvatska mogla biti samodostatna u proizvodnji povrća, ali umjesto toga uvozi jeftino nekvalitetno povrće iz zemalja koje čak nisu dio Europske unije. “Najveći problem s kojim se susrećemo jest činjenica kako pretjerani uvoz jeftinog povrća izvan Europske unije uništava domaću proizvodnju No, to je samo vrh ledenog brijega”, tvrdi Počepan.

Danijela Stanešić kaže kako je otkupnom cijenom ove godine zadovoljila jedino jagoda. "Pretpostavljam da je nisu uspjeli uvesti, pa je jedino noj cijena bila bolja, bila je stabilna", dodaje povrtarka iz Vukosavljevice.

Poljoprivrednicima je u tom kraju urod dva puta potukao led, pa Stanešići od voća nisu pobrali gotovo ništa. "Zbog vremena, odnosno nevremena, moramo se osiguravati, a novac čekamo i po dvije godine", dodaje Danijela Stanešić još jednu "kockicu" u mozaiku teške godine za ove proizvođače.

Berači - stranci

Na upit kako komentira nedavne prizore na stotine kilograma, pa i tone u polje bačenih krastavaca, rajčice i drugog povrća, čime su njihovi proizvođači na taj drastičan način iskazali nezadovoljstvo cjenovnim ponudama otkupljivača, a istovremeno teče veliki uvoz hrane i pučke kuhinje su pune, povrtlarka Danijela Stanešić kaže: "Taj proizvod je bio naručen, pobran i trebao je biti pobran, no dogodio se zastoj i ti u tom trenutku trebaš prazniti i očistiti skladište za drugu nadolazeću robu, a tu su i drugi troškovi poput radne snage i drugoga." Podsjetimo, službeno doniranje hrane podliježe porezu.

Povrtlari skreću pozornost i na teški položaj kada je riječ o pronalaženju radne snage. Domaći, ističu, ne žele to raditi, pa proizvođači posežu za stranim radnicima. Tako su i Stanešići na svom OPG-u, na kojem ih radi četvero iz obitelji, zaposlili i tri Nepalca."Imaju plaću, plaćene prekovremene sate, osiguranu hranu i smještaj u kući koju imamo pokraj naše", kaže povrtlarka Danijela.

Akcija besplatne podjele povrća i voća građanima 1. kolovoza zasad je jedina planirana takva akcija dvadesetak virovitičkih povrtlara. Jedan od organizatora akcije, agronom Ivan Počepan iz Rogovca u ime podravskih povrtlara kaže da će na virovitičkom trgu nekoliko ratara podijeliti tone povrća koje im je teško plasirati na tržište zato što uvoznici ranije napune hladnjače uvoznim povrćem i tako ruše cijene domaćem proizvodu.