Osijek, 15. 06. 2024, Tvrdja, Trg Sv. Trojstva i kod Bastiona, vjezba HV, izlozbaa oruzija i prelet Rafalea...snimio GOJKO MITIĆ
HINA
31.7.2024., 19:54
PROGRAM PROSLAVE VOJNE OPERACIJE

Na proslavi Oluje Rafalei će letjeti iznad Hrvatske

Uz nove avione planirani je prelet MIG-a 21 iz simboličnih razloga * Sufinanciran je dolazak u Knin brojnim udrugama

Ovog će se ponedjeljka, 5. kolovoza, u Kninu svečano obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. godišnjica Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja, a nad gradom će letjeti borbeni avion Rafale, najavljeno je to u srijedu u kninskoj gradskoj upravi.

Prema već predviđenom programu obilježavanja, proslava počinje u 6.30 tradicionalnom budnicom ulicama Knina, a dolazak uzvanika i sudionika očekuje se do 9.30. Odavanje počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima predviđena je od 9 sati kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića, gdje će vijence polagati predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, najviši državni dužnosnici kao i predstavnici županija i gradova. Na stadionu NK Dinara u 9.40 predviđena je središnja svečanost, a preko videozida na stadionu i središnjem gradskom trgu pratit će se dio programa koji se bude odvijao na Kninskoj tvrđavi, na kojoj će biti tradicionalna ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske. Potom će uslijediti zvonjava kninskih crkvenih zvona, podizanje hrvatske zastave uz pjevanje himne i plotune. Na stadionu su još predviđena prigodna obraćanja, čitanje povjesnice VRO Oluja i imena poginulih i nestalih u toj vojnoj operaciji te će se održati i glazbeni program. Svečanost na stadionu završit će prikazom sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske i policije te letačkim programom. Nakon svega će se u 12 sati u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služiti misa.

Knin, 31.7.2024.- Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te Grada Knina predstavili su program obilje?avanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. foto HINA/ Mario STRMOTI?/ ua
HINA

“Tijekom zračnog programa imat ćemo prelet MIG-a 21 zbog dva simbolična razloga. Prvi je taj da je to avion koji je pružao zračnu potporu kopnenim snagama tijekom operacije Oluja i drugi simbolični razlog toga preleta je da MIG 21 s tim preletom odlazi u povijest te završava njegova era i započinje nova era Rafalea", kazao je načelnik Glavnog stožera OS RH, general-pukovnik Tihomir Kundid na konferenciji za novinare. Također, general Kundid prezentirao je i planirani zračni program koji će izvesti višenamjenski borbeni avioni Rafale u trajanju od nekoliko minuta, nakon kojeg će preletjeti cijeli teritorij Hrvatske. Drugim riječima, svaki od Rafalea preletjet će nad jednim dijelom Hrvatske.

DVADESET TISUĆA PRIGODNIH MAJICA

“S obzirom na to da je svake godine veliki interes za prigodne majice Oluje, ove smo ih godine naručili 20 tisuća s natpisom posvećenom 29. godišnjici te akcije”, izjavio je Darko Nekić pozvavši sve da odjenu te majice jer će na taj način obogatiti proslavu Oluje. Gradonačelnik Knina Marijo Čačić pozvao je sve građane Hrvatske, a posebno Knina, da na svojim prozorima i balkonima u ponedjeljak izvjese hrvatsku zastavu i na taj način sudjeluju u obilježavanju triju velikih dana u hrvatskoj povijesti.

Posjetitelji će moći u Kninu razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, a u 13.30 sati predviđen je doček maratonaca i biciklista na Trgu dr. Ante Starčevića. U organizaciji Grada Knina na Trgu dr. Ante Starčevića će u 21 sat koncert održati Mate Bulić i Maja Šuput.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je da su sufinancirali dolazak u Knin udrugama koje su pokazale interes, da očekuju brojna izaslanstva svih udruga i da će se Oluja, osim središnje svečanosti u Kninu, obilježavati i u ostalim gradovima Hrvatske.