Osijek, 11. 08. 2023, Trznica na Gajevom trgu, glavna trznica. Ponuda i potraznja. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
31.7.2024., 16:05
NASTAVLJEN TREND USPORAVANJA

Inflacija u srpnju bila je 2,3 posto

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u srpnju je iznosila 2,3 posto na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu prema lipnju ove godine, inflacija je ostala na istoj razini. Nakon 3,7 posto u travnju, 3,3 posto u svibnju te lipanjskih 2,4 posto, inflacija je tako nastavila svoj trend usporavanja na godišnjoj razini, pri čemu je srpanjski rast potrošačkih cijena od 2,3 posto najniži od lipnja 2021., kada je iznosio dva posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za usluge iznosi 5,8 posto, za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan 1,9 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 0,7 posto, a kod energije je zabilježen pad za 0,1 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a. Na mjesečnoj razini, u odnosu prema lipnju 2024., u komponenti energije cijene su porasle za dva posto, usluga za 1,9 posto, a hrane, pića i duhana za 0,2 posto. 

VIŠA STOPA U TRI ČLANICE EU-a

Prema prvoj procjeni koju je objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u srpnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 3,4 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u lipnju. U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u srpnju iznosila je 2,6 posto. Višu stopu inflacije od Hrvatske imale su Belgija, 5,5 posto, te Estonija i Nizozemska, po 3,5 posto.