Zagreb, 31.07.2024 (novosti) - Dragan Primorac stigao na sjednicu predsjednistva HDZ-a gdje se ocekuje da bude potvrdjen kao predsjednicki kandidat stranke.foto Davor Kovacevicnovosti
Davor Kovačević
31.7.2024., 19:54
HDZ JEDNOGLASNO PODRŽAO KANDIDATURU

Dragan Primorac: Želim vratiti uzajamno poštovanje i uvažavanje u javni život

Primorac je nadstranački kandidat, a Plenković mu daje velike izglede za pobjedu

Upravo kako se i nagađalo, znanstvenik i bivši ministar obrazovanja, dr. Dragan Primorac nestranački je kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima koji će se održati krajem godine. Jednoglasno je to u srijedu potvrdilo stranačko Predsjedništvo HDZ-a, a nakon toga šef stranke Andrej Plenković izjavio je kako Primorac ima "velike izglede" da pobijedi i da kršitelj Ustava Zoran Milanović postane prošlost, a on budućnost za Hrvatsku.

Ključne točke

Plenković ponavlja ključne tri točke oko kojih će se odvijati kampanja, a to je poštovanje Ustava i pravnog poretka, jer tvrdi kako je aktualni predsjednik Milanović sve to prekršio i samog sebe izuzeo iz pozicije nestranačkog predsjednika države onog trenutka kad se odlučio kandidati na parlamentarnim izborima i kad je ušao na sjednicu Glavnog odbora SDP-a, gdje je dobio njihovu podršku. Primorac će činiti upravo suprotno od Milanovića, kaže Plenković. Druga je točka zajedničko vođenje vanjske politike s Vladom, uz povratak Hrvatske u zapadni krug uz vođenje proukrajinske politike u smjeru kako to radi NATO, a što je također potpuno suprotno od Milanovića. I na kraju, Dragan Primorac vratit će instinsku normalnost u kulturni i civilizirani dijalog, nakon nereda, vulgarnosti i političkog divljaštva Milanovića, te će po tome biti sušta suprotnost Milanoviću, zaključuje Plenković.

“Primorac ima sve kvalifikacije za ovu utrku, i kandidatura maksimalno konvergira s njegovom voljom i željom da u izborima sudjeluje. On ima pobjednički mentalitet i snažan sportski duh za pobjedu, i u kandidaturu ide čista srca i mirne savjesti", kaže Plenković.

Zagreb, 31.07.2024 (novosti) - predsjednistvo HDZ-a, na slici Plenkovic.foto Davor Kovacevicnovosti
Davor Kovačević

On Primorca predstavlja kao nadstranačkog kandidata koji će imati punu tehničku i materijalnu podršku HDZ-a, no sve ovo znači da će Primorac voditi svoju kampanju i imati svoj stožer. Na pitanja o detaljima, u HDZ-u kažu da je o tome još prerano govoriti i da će se sve stići dogovoriti. Dosad se kao jedino ime njegovih suradnika spominje aktualni savjetnik ministra Radovana Fuchsa u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Božo Pavičin, koji je već dugo prisutan u tom resoru.

DRŽAVA REDA, PRAVDE I PRILIKE ZA SVE

"Kada je u pitanju životni standard naših građana, bit ću najglasniji. Kao predsjednik ću učiniti sve da građani Hrvatske imaju život ispunjen blagostanjem i smislom, a Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilike za sve", rekao je Primorac u videoobraćanju objavljenom na svom YouTube kanalu.

Plenković očekuje da će Primorac imati i podršku Domovinskog pokreta, svih partnera u Vladi i Saboru, ali i niza drugih stranaka, kako je rekao. Ne misli da će unutarstranački sukobi u DP-u utjecati na to, ali oni će odluku o podršci donijeti poslije svojih izbora nakon 1. rujna, rekao je.

“Mi smo snažno i jedinstveno stali iza kandidature Dragana Primorca, svi ga dobro poznajemo, on formalno nije član HDZ-a, ali dijeli vrijednosti HDZ-a. Dugo smo vodili ove razgovore i imamo kandidata za pobjedu", poručio je i Plenković.

Stabilnost

Sam kandidat Primorac, koji je u središnjicu HDZ-a stigao uoči sjednice Predsjedništva i na njoj bio prisutan, odgovarao je na pitanja čelnika stranke. No kasnije nije sudjelovao u izjavi koju je davao Plenković, u svojem je videoobraćanju na društvenim mrežama ponavljao iste riječi o zajedništvu i slozi. Premda Milanovića nije niti spomenuo u četiri minute snimke, u nastupu je aludirao na to da je sušta suprotnost aroganciji, svadljivosti i uvredama koje sipa aktualni predsjednik.

“Kad sam prije 15 godina svojom voljom napustio politiku, mislio sam da ona više neće biti dio mog života. Od tada svu energiju usmjeravam prema liječničkom pozivu i znanosti. Evo me s odlukom da se kandidiram za predsjednika Republike Hrvatske, jer Hrvatska treba promjenu i može i zaslužuje bolje", objavio je Primorac.

DRŽAVA REDA, PRAVDE I PRILIKE ZA SVE

"Kada je u pitanju životni standard naših građana, bit ću najglasniji. Kao predsjednik ću učiniti sve da građani Hrvatske imaju život ispunjen blagostanjem i smislom, a Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilike za sve", rekao je Primorac u videoobraćanju objavljenom na svom YouTube kanalu.

“Duboko sam uvjeren da najteža kriza koja se može dogoditi jednom narodu jest ona moralna, koja ostavlja duboke tragove u svakom čovjeku. Ako se na krizu morala nadovežu podjele unutar toga istog društva, nemoguće je napraviti ozbiljan iskorak u budućnost, a budućnost ovisi o tome što radimo danas. I nje nema bez snažnog, složnog i sretnog naroda. Kao predsjednik želim vratiti uzajamno poštovanje i uvažavanje u govoru i ponašanju u hrvatsko društvo, posebice u politiku i javni život", kazao je kandidat za predsjednika. Ne zaboravimo, nastavio je dalje, predsjednik Republike uz strogo definirane ustavne ovlasti ima golem autoritet koji počiva na rezultatima neposrednih izbora.

“I baš zato predsjednik se mora ponašati onako kako bismo željeli da se ponašaju svi građani. On mora biti simbol zajedništva koji će pružati stabilnost i ulijevati povjerenje svim građanima u institucije hrvatske države. Predsjednik predstavlja i zastupa Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, naša opredijeljenost zapadnim vrijednostima je neupitna kao i naša strateška partnerstva. S druge strane u zemlji predsjednik treba biti onaj koji povezuje sve bez obzira na političke, vjerske, nacionalne i druge razlike", kaže on. Na kraju, on poziva građane da se pridruže na putu koji će završiti pobjedom dobrote, pristojnosti, i međusobnog poštovanja i svih vrijednosti koje su nam ugradili roditelji. Izgradimo uljuđenu, stabilnu i sigurnu Hrvatsku jer budućnost naše domovine ovisi isključivo o nama - zaključio je Primorac.