Zagreb, 30.7.2024 - Croatia Airlines dočekala je svoj prvi novi zrakoplov Airbus A220, čime službeno počinje cjelokupna obnova flote hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika zrakoplovima nove generacije. Na slici Andrej Plenković i Jasmin Bajić.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Hina
30.7.2024., 20:03
ODLUKA O PREDSJEDNIČKOM KANDIDATU

Plenković: Bit je zaštita Ustava i prozapadne politike te dokidanje vulgarizama

Šef HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će u srijedu biti održana sjednica Predsjedništva HDZ-a nakon koje će se znati ime osobe koja će se na predsjedničkim izborima suprotstaviti aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću i ostalima. Prema svim najavama to bi trebao biti liječnik, znanstvenik i poduzetnik, dr. Dragan Primorac, no službenu potvrdu javnost će imati u srijedu poslijepodne. Nakon što je u javnost puštena anketa koja ide u prilog njegovoj kandidaturi, sve ostalo bilo bi veliko iznenađenje.

Plenković je oslikao profil te osobe kroz tri ključne točke programa i kampanje - bit je da to bude osoba koja će štititi Ustav, za razliku od "kršitelja Ustava" Zorana Milanovića, koja će Hrvatsku vratiti u zapadni krug i voditi jasnu proukrajinsku politiku te koja će iz javnog diskursa izbaciti vulgarizam i prostaštvo.

“Riječ je o kandidatu koji će biti kandidat poštovanja Ustava i vladavine prava, koji će surađivati s drugim institucijama u Hrvatskoj, kako zakon i nalaže. Isto tako, riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u krug zapadnih zemalja, u Europsku uniju, u Sjevernoatlantski savez i koji će, zajedno s Vladom, voditi takvu politiku na međunarodnom planu koja će nas držati tamo gdje pripadamo", izjavio je Plenković. On, međutim, zasad nije htio odgovoriti radi li se o bivšem ministru obrazovanja Draganu Primorcu.

“Bit će to kandidat koji će učiniti sve da se vrati civilizirani, kulturni dijalog na političku scenu i koji će učiniti da prestanemo s ovom politikom koju je provodio kršitelj Ustava, od kršenja osnovnih načela našeg ustavnog poretka, osobito u vrijeme parlamentarnih izbora, preko odvajanja Hrvatske od zapadnog kruga i vođenja antiukrajinske i proruske politike do vulgariziranja i prostaštva na političkoj sceni", naglasio je.

Medijske napise o razgovorima s bivšim nogometašem Zvonimirom Bobanom o mogućoj kandidaturi nazvao je dezinformacijama. "Nitko od nas ni u jednom trenutku s njim nije o tome razgovarao", kazao je Plenković, nakon što je Nacional objavio tu vijest.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a održava se u srijedu popodne, a zakon nalaže da je Vlada ta koja raspisuje predsjedničke izbore - stoga je u Plenkovićevim rukama tajming i dinamika održavanja izbora. Jasno je da će se onda oni održati točno na datum koji će odgovarati HDZ-u, odnosno njihovu kandidatu, za kojeg je Plenković rekao kako će se raditi o osobi "koja će dobiti i potporu HDZ-a". Iz toga je sasvim jasno da će to biti osoba koja nije nužno stranački član, s glavnim ciljem da na izborima zahvati biračko tijelo od krajnje desnice do centra.

Premijer Andrej Plenković komentirao je i rast dužnosničkih plaća, koji je enorman i iznosi više od 60 posto, no poručuje da neće popustiti populizmu. "Trebamo staviti sa strane demagogiju i pogledati realno koliko su porasle prosječne, medijalne i minimalne plaće, koliko su rasle mirovine, gospodarstvo i BDP… U redu je da se to pitanje adresira. Govorim to kao netko tko je izabran kao zastupnik u Europski parlament, gdje sam se odrekao daleko veće plaće. Mislim da je ovo bilo sasvim primjereno i u redu. Ovaj posao je zahtjevan i težak. Ovo se moralo napraviti nakon toliko godina. Ako smo svima povećali plaće, ako je narasla u privatnom sektoru, ne možemo mi ostati izolirani. Bez obzira na to je li to popularno ili nepopularno, tako je i neće se promijeniti", komentirao je.

Smatra da je nakon osam godina rada ove vlade došlo vrijeme da se i oni naplate. "Htio sam da to napravimo nakon što smo dva mandata radili za Hrvatsku i ostvarili strateške ciljeve. Bilo je ideja da to napravimo ranije, ali sam odbio. Sad je plaća narasla i mislim da je povećanje u redu. Stojimo iza toga. Ovo je bilo krajnje vrijeme i nije napravljeno naglo, napravljeno je promišljeno. Ne vidim ni da se u oporbi itko buni jer svjesni su da ono nije bilo dobro. Razumijem da ćemo doživjeti određenu kritiku, ali nije to nešto što ne možemo podnijeti u ovom trenutku", rekao je premijer, uz objašnjenje da se radi o osobama izabranima od građana, a to je "nešto što ne pada s neba, nego se za to itekako treba izboriti".