Zadar, 13.07.2024. - Gužva u trajektnoj luci Gaženica, Foto HINA/Zvonko KUCELIN
HINA
30.7.2024., 19:47
U PRIOBALJU VIŠE ZARAŽENIH

Ljeto donosi više oboljelih od COVID-a, u Slavoniji nema zabrinutosti

Ljetni mjeseci idealni su za porast broja oboljelih od COVID-19, upravo zbog većeg broja ljudi, odnosno turista koji borave na istom mjestu. Većina zemalja bilježi porast oboljelih, hospitaliziranih, ali i umrlih upravo u ljetnim mjesecima, pa tako i Hrvatska. U tjednu od 22. do 28. srpnja u sustav prijavljivanja zaraznih bolesti zaprimljene su 752 prijave COVID-19 u Hrvatskoj, što je 200 oboljelih više nego tjedan dana prije, odnosno dvostruko više nego dva tjedna prije. Srećom, u tom razdoblju u Hrvatskoj nije bilo umrlih od COVID-19. U Primorsko-goranskoj županiji u istom tjednu, od 22. do 28. srpnja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije zaprimio je 58 prijava oboljelih od COVID-a, što je gotovo dvostruko više nego tjedan dana prije, kada je prijavljen 31 oboljeli.

“I naša županija bilježi porast broja oboljelih, međutim to ipak nije pravo stanje na terenu, jer se oboljeli najčešće zbog blagih simptoma ne testiraju kao prije, pa dio oboljelih koronu preboli kod kuće. Tjedno bilježimo po pet slučajeva hospitaliziranih, to su uglavnom kronični bolesnici i starije osobe, kod kojih je rizik od obolijevanja, pa čak i hospitalizacije i smrtnosti veći, no, srećom, nemamo umrlih. Varijantu JN.1 zamijenila je varijanta KP.3, koja je u nekim zemljama prisutna kod trećine oboljelih, a simptomi su slični, gotovo isti - povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće disanja, gubitak njuha ili okusa. Srećom, ta varijanta ne donosi neke teže simptome, odnosno lošiju kliničku sliku, a ne bilježi se ni brža zaraza, odnosno ne širi se tako brzo", kaže zamjenica voditelja Odjela za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Morana Tomljenović.

Na području Osječko-baranjske županije neznatan je broj oboljelih od COVID-19. Prema podatcima Ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Osijek tijekom srpnja testirano je 935 uzoraka, od čega je bilo 26 pozitivnih osoba. "COVID-19 se povremeno detektira te je dnevno pozitivno od nijednog do tri bolesnika", poručili su iz osječkog KBC-a. Zamjenica ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Arlen Antolović-Požgain istaknula je kako je u Osječko-baranjskoj županiji virus prisutan u vrlo malom broju. "U NZJZ OBŽ-a dnevno imamo mali broj pretraga na COVID-19. To je ispod deset dnevno i uglavnom se radi o testiranjima provedenim radi hospitalizacije u Kliničkom bolničkom centru Osijek", kazala je Antolović-Požgain.