slavonija...vinkovci...17.07.2024.radove na izgradnji novog djecijeg vrtica "mali princ" obisao gradonacelnik ivan bosancic;foto Gordan Panić
Gordan Panić
29.7.2024., 17:11
POVEĆANJE ISPOD DRŽAVNOG PROSJEKA

Prosječna je netoplaća kod poduzetnika prošle godine bila 1028 eura

Prosječna mjesečna netoplaća kod 156.145 poduzetnika, obveznika poreza na dobit, a bez financijskih institucija, prošle je godine bila 1028 eura, pokazala je analiza Financijske agencije. Ti su poduzetnici lani imali 1.029.659 zaposlenih. Iznos od 1028 eura veći je 10,4 posto u odnosu prema prethodnoj godini (932 eura).

Analiza prosječnih mjesečnih netoplaća po područjima djelatnosti pokazala je da su poduzetnici u tri područja djelatnosti, a to su prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo, imali 53,9 posto ukupno zaposlenih. U dvije djelatnosti, građevinarstvo i trgovina na veliko i malo, zaposleni su za svoj rad dobivali prosječne mjesečne netoplaće manje od prosjeka svih poduzetnika Hrvatske. "U odnosu prema prethodnoj godini, u tim djelatnostima ostvaren je rast plaće, koji je u prerađivačkoj industriji i trgovini veći, a u građevinarstvu manji od prosjeka svih poduzetnika u Hrvatskoj. U prerađivačkoj industriji ostvaren je rast plaća od 12 posto u 2023. godini, u trgovini na veliko i malo od 10,6 posto, a plaće u građevinarstvu porasle su za 9,9 posto u odnosu prema prethodnoj godini", navodi se u analizi Fine.

Najveće plaće ostvaruju zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija, potom rudarstva i vađenja, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije. Najvišu prosječnu mjesečnu netoplaću u 2023. godini imali su zaposleni u području djelatnosti informacija i komunikacija u iznosu od 1599 eura, što je 55,4 posto više od prosječne mjesečne plaće zaposlenih kod svih poduzetnika u Hrvatskoj. Zaposleni u djelatnosti rudarstva i vađenja imali su 28,4 posto veće plaće, a zaposleni u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja 26 posto, u odnosu prema prosječnoj mjesečnoj neto obračunanoj plaći svih zaposlenih kod poduzetnika RH, ističe se u analizi Financijske agencije. Izdvojimo i da je kod poduzetnika koje se bave djelatnostima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva bilo 3794 poduzetnika s 30.398 zaposlenih, a prosječna netoplaća bila je 944 eura.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku prosječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1324 eura, što je u odnosu prema istom mjesecu lani nominalno više 16,9 posto, a realno 13,2 posto. Medijalna netoplaća za svibanj iznosila je 1122 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga iznosa.