Zagreb, 25.07.2024. - Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo o izmjenama u poreznom sustavu Republike Hrvatske te radu županijskih gospodarsko-socijalnih vijeća. Na fotografiji Krešimir Sever, Marin Piletić.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA
26.7.2024., 18:46
SINDIKALCI:

Sever: Nismo protiv rasta plaća državnim dužnosnicima, ali postupno

Od ove jeseni sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća neće se održavati u Zagrebu, već u nizu drugih gradova kako bi se poboljšao rad županijskih gospodarsko-socijalnih vijeća, najavio je predsjednik GSV-a Krešimir Sever, nakon sjednice u petak. Dodao je da poslodavci i sindikati na lokalnim razinama imaju brojna pitanja o kojima trebaju razgovarati, poput zaustavljanja iseljavanja, privlačenja novih ljudi, stambenog zbrinjavanja i sl., o čemu razgovori počinju najesen. Iz Hrvatske udruge poslodavaca pritom poručuju da lokalne vlasti moraju pospješiti socijalni diojalog, prije svega u sredinama gdje još nije uspostavljen, a posebno u obvezi da 80 % radnika u Hrvatskoj bude pokriveno kolektivnim ili granskim kolektivnim ugovorom. "Najesen bi se trebali puno jasnije vidjeti i obrisi izmjena u poreznom sustavu koje najavljuje resorni ministar Marko Primorac", kaže Sever i dodaje da je zaključak kako se s neoporezivim davanjima radnicima dosegnuo plafon te da se više ne bi trebalo povećavati iznose neoporezivih primanja, odnosno da je potrebno tražiti "nove prostore".

Sever je rekao i da se sindikati ne protive povećanju plaća državnim dužnosnicima jer "trenutna razina tih plaća osigurava negativnu selekciju", ali ističe da je to povećanje trebalo ići postupno s obzirom na to da 870 tisuća ljudi radi za plaću ispod medijalne. Ipak napominje da bi postupno povećanje plaća državnim dužnosnicima bilo bolje rješenje s obzirom na to da medijalna plaća u zemlji iznosi 1122 eura, prosječna je 1324 eura, a minimalna tek 677. Poručio je da rast dužnosničkih plaća ne znači kraj rasta plaća u javnom i privatnom sektoru. "Najesen počinju pregovori o osnovici za državne i javne službe, tu očekujemo da će se pojaviti snažniji sindikalni pritisak za povećanje osnovice, a sasvim sigurno treba očekivati i tražiti da se dalje povećavaju i plaće u privatnom sektoru", rekao je Krešimir Sever.