31, October, 2023, Podgorica - The session of the Assembly of Montenegro at which the new Government of Montenegro is elected. 31, oktobar, 2023, Podgorica - Sednica Skupstine Crne Gore na kojoj se bira nova Vlada Crne Gore.  Photo: R.R./ATAImages/PIXSELL

Sjednica Skupštine Crne Gore

R.R./ATAImages
25.7.2024., 19:39
NARUŠENI ODNOSI

Trojica su dužnosnika Crne Gore nepoželjna u Hrvatskoj

Crna Gora mora se okrenuti europskoj perspektivi, rekao je Grlić Radman

Mjesec dana nakon što je parlament u Crnoj Gori, bez sudjelovanja opozicije, izglasao Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, hrvatske su vlasti politički odgovorile. Tri crnogorska dužnosnika, koja pripadaju prosrpskom bloku, predsjednik Skupštine Andrija Mandić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić te zastupnik Milan Knežević, proglašena su nepoželjnima u Hrvatskoj.

Srpski nacionalisti

Nota o tome u Ministarstvu vanjskih poslova uručena je crnogorskom otpravniku poslova. Ne može se reći da je u pitanju neka jako stroga sankcija, a tako je to shvaćeno i u Podgorici. Mandić je već objavio da sa strane Crne Gore neće biti recipročne mjere i iskazao zadovoljstvo što se "od čitave povike da će Hrvatska nanijeti štetu kolektivno Crnoj Gori, sve svelo na jednu reakciju vezanu za tri političara". Čini se, dakle, da je ovim završena određena kriza u odnosima dviju susjednih država, potaknuta rezolucijom koja i nije bila uperena protiv Hrvatske, nego je bila dio unutarnjepolitičkih obračuna u Crnoj Gori.

Budući da je njezina vlast, koja bitno ovisi o podršci stranaka prosrpske orijentacije, glasovala u Ujedinjenim narodima za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Mandić je s istomišljenicima tražio da se, kao svojevrsna kompenzacija, u parlamentu Crne Gore donese rezolucija o Jasenovcu. Naposljetku je to i učinjeno, a u nazivu tog dokumenta pridodana su i dva njemačka logora, Dachau i Mauthausen. O Hrvatskoj, čak ni o NDH-u ni o ustašama, nema ni riječi u rezoluciji koju je podržao 41 crnogorski zastupnik. No vlada Andreja Plenkovića verbalno je dosta oštro reagirala i najavila i konkretne poteze, koji su sada i povučeni.

“ABOLIRALI PROSRPSKO-ČETNIČKE SNAGE”

Čim je u crnogorskoj skupštini usvojena sporna rezolucija, zastupnik Mosta Miro Bulj predložio je da Sabor obveže Vladu da 41 parlamentarca koji je digao ruku za taj dokument proglasi nepoželjnim u RH. Prijedlog takvog zaključka poslao je u proceduru, on je uvršten u dnevni red, ali se o njemu još nije raspravljalo. Sada Bulj smatra da je mjera koja obuhvaća samo tri državna dužnosnika Crne Gore preblaga. “Kao prvo, ne razumijem razloge čekanja, što su kalkulirali. Drugo, apsolutno sam nezadovoljan što je odlučeno da su tek trojica prosrpskih političara iz Crne Gore dobila status persone non grata u Hrvatskoj. Na osnovi čega je napravljena ta selekcija? Znači li da su ostali među tih 41 dobri? Crna Gora je uvijek imala slobodarski duh i mi moramo pomoći da to tako i ostane. To podrazumijeva čvrst stav prema svim pripadnicima prosrpsko-četničkih snaga, koje žele okupirati Crnu Goru, a na ovaj način se njih zapravo abolira. Neka premijer odgovori zašto mu je trebalo čak mjesec dana i zbog čega su izdvojena ta trojica”, rekao je Bulj.

Mandić, Bečić i Mandić, od kojih su bar dvojica doista notorni srpski nacionalisti, sada su persone non grata u Hrvatskoj "zbog sustavnog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutarnje političke svrhe". "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i europski put Crne Gore. U tom kontekstu djelovanje spomenutih političkih dužnosnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu prema Hrvatskoj niti je sukladno deklariranom cilju članstva Crne Gore u Europskoj uniji", ističe se u priopćenju resora koji vodi Gordan Grlić Radman. U njemu se izražava očekivanje da će se Crna Gora "ponašati u skladu s europskim vrijednostima i u europskom duhu" i upozorava se da su dobrosusjedski odnosi "jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore".

Ne blokiramo ih

Ministar vanjskih poslova u svojoj je izjavi priznao da je riječ o "simboličkoj kazni" Mandiću, Bečiću i Kneževiću, ali je ocijenio da ona "ima političku važnost jer, ako negdje niste dobrodošli, znači da nešto nije u redu s odnosima".

“Hrvatska je davala šansu politici Crne Gore, nikad se nismo htjeli miješati u njezinu unutarnju politiku, no ova situacija nas ipak zabrinjava. Mi smo pokazivali dobrohotnost, dobrotu prema Crnoj Gori, a to je tamo prepoznato kao naša slabost. Crna Gora mora se osvijestiti i okrenuti se europskoj perspektivi", ustvrdio je Grlić Radman, koji je otklonio mogućnost hrvatskog blokiranja crnogorskog procesa pristupanja Europskoj uniji.

U Podgorici kao da su odahnuli, čini se da je u susjednoj državi bila prisutna bojazan da će osveta Hrvatske biti okrutnija. "Iznenađeni smo, ali Crna Gora neće poduzeti nikakve recipročne mjere. Već nakon usvajanja rezolucije pozvao sam predsjednika Hrvatskog sabora da posjeti Crnu Goru, kako bismo riješili sve nedoumice, taj moj poziv i dalje stoji. Pozivam i sve članova Hrvatskog sabora, Vlade, kao i sve građane Hrvatske, da posjete Crnu Goru", pomirljiv je bio Mandić.

Njegov kolega Knežević šalio se, pak, da će ga žena ubiti jer im propada rezervacija u Rovinju. Kao lojalni pristaša srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, on si sigurno ne bi dopustio da ljetuje na hrvatskoj obali.