20.05.2024., Zracna luka Franjo Tudman, Zagreb - Inauguracija nove linije Croatia Airlines-a Zagreb-Stockholm. Photo: Luka Batelic/PIXSELL
PIXSELL
25.7.2024., 19:32
OBNOVA FLOTE CROATIA AIRLINESA

Prvi stiže “Zagreb”, a neki zrakoplovi će nositi imena i slavonskih gradova

Croatia Airlines ide u obnovu cjelokupne flote, što navode kao najvažniji projekt u 35-godišnjoj povijesti, te će zaključno s 2027. godinom raspolagati s 15 novih zrakoplova. Zanimljiva je i informacija kako će svi nositi imena po hrvatskim gradovima. Iako imena slavonskih gradova nisu namijenjena onim prvima (dva stižu već do kraja godine), kažu nam da će s onima koji dolaze poslije njih to svakako biti slučaj.

“Prvi novi zrakoplov Airbus A220-300, kapaciteta 149 sjedala, očekuje se do kraja ovog mjeseca, čime će i službeno početi obnova cjelokupne flote Croatia Airlinesa, najvećeg projekta u 35-godišnjoj povijesti kompanije. Drugi zrakoplov A220 očekuje se do kraja 2024. godine, a sljedećih šest trebalo bi biti isporučeno u 2025. godini. Četiri stižu u 2026., a tri zrakoplova u 2027. godini, čime će flota Croatia Airlinesa brojiti ukupno 15 novih zrakoplova A220, od čega 13 zrakoplova A220-300 (kapacitet 149 sjedala) i dva zrakoplova A220-100 (kapacitet 127 sjedala)", ističe Davor Janušić, glasnogovornika Croatia Airlinesa.

SOCIJALNI MIR

Uprava i sindikati u Croatia Airlinesu (CA) potpisali su u četvrtak novi kolektivni ugovor. U priopćenju CA ne iznose se detalji - kaže se samo da su potpisnici Croatia Airlines i njegova dva reprezentativna sindikata koja predstavljaju sve grupe radnika. Novi kolektivni ugovor vrijedi sljedećih pet godina. Njegovim su sklapanjem, kako se navodi, uspješno završili višemjesečni pregovori i osiguran dugotrajan socijalni mir, kao važna pretpostavka za stabilno poslovanje. H

Dodaje kako će svi novi zrakoplovi biti nabavljeni od proizvođača Airbus, preko operativnog leasinga. U siječnju 2023. godine Croatia Airlines sklopio je dugoročne ugovore o zakupu za prvih šest zrakoplova tipa Airbus A220, s tvrtkom Air Lease Corporation Clover kao zakupodavcem. "U studenom 2023. sklopljeni su dugoročni ugovori s tvrtkom Azorra za sljedeća tri zrakoplova, a potkraj 2023. s irskom tvrtkom Griffin Global Asset Management potpisan je sporazum na temelju kojeg je na Griffin prenesen postojeći kupoprodajni ugovor za šest novih zrakoplova tipa A220-300, sklopljen s proizvođačem Airbus. Istovremeno je od Griffina kao zakupodavca uzeto u zakup svih šest zrakoplova A220-300. Ovom transakcijom tvrtka je završila postupak nabave i osigurala zrakoplove za kompletnu zamjenu postojeće flote, kako je predviđeno post COVID strategijom", pojašnjavaju u Croatia Airlinesu.

Kada je riječ o imena tih zrakoplova, zanimalo nas je i kako će se zvati prvi koji dolaze te za koliko su njih predviđena imena slavonskih gradova, primjerice Vukovara ili Osijeka, a Janušić odgovara kako će prvi novi zrakoplov A220 dobiti ime Zagreb, a drugi Split. "Svi ostali zrakoplovi dobivat će imena hrvatskih gradova neposredno prije njihova uključenja u flotu, a pritom tvrtka planira nastaviti dosadašnju tradiciju imenovanja novih zrakoplova sa zastupljenošću gradova iz svih hrvatskih regija, pa tako i Slavonije", ističe.

Iz Croatia Airlinesa također podsjećaju kako u postojećoj floti tvrtke svi zrakoplovi tipa Airbus (A319 i A320) nose imena hrvatskih gradova, a jedan od njih nosio je ime grada Vukovara od lipnja 1999. godine do studenog 2023., kada je izišao iz flote, dok zrakoplovi tipa Dash 8-Q400 nose imena hrvatskih povijesnih regija, pa tako jedan od njih i dalje leti pod imenom Slavonija.