slavonija...vinkovci...17.07.2024.radove na izgradnji novog djecijeg vrtica "mali princ" obisao gradonacelnik ivan bosancic;foto Gordan Panić
Gordan Panić
25.7.2024., 19:29
GLAVNI EKONOMIST HUP-a

Hrvati ne odrade više sati od ostalih Europljana, a plaćena im je i stanka

U javnom prostoru opet se pojavio pogrešan narativ da je Hrvatska pri vrhu ljestvice u Europskoj uniji prema broju odrađenih radnih sati na tjednoj razini te da zaposleni istovremeno imaju najniža primanja. Navodi to, između ostalog, u svojoj najnovijoj analizi Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Podaci Eurostata uistinu pokazuju kako su u 2023. godini Hrvati radili 39,8 sati tjedno, što je gotovo dva i pol sata više od prosjeka EU-a, ali podatak daje iskrivljenu sliku kad se prezentira izvan konteksta, pa u provođenju zaključaka treba uzeti u obzir da Hrvatska priznaje stanku za odmor od minimalno pola sata kao dio radnog vremena, a to čine još samo Slovenija i Portugal, ističe Stojić u analizi. "U zemljama EU-a stanka za odmor nije sastavni dio radnog vremena te se tretira kao jedan od oblika odmora poput dnevnog ili tjednog. Zbog spomenutog tretmana stanke, a koja u tjednu generira minimalno dva i pol sata, a vjerojatno i puno više, puno radno vrijeme po usporedivim EU standardima ne premaši 37 sati tjedno. Stoga nije točno da Hrvati rade najviše, već je prema broju radnih sati Hrvatska na razini ili u praksi ispod prosjeka EU-a", ističe ekonomisti HUP-a.

POTREBAN RAST PRODUKTIVNOSTI

“Razine realnog dohotka proporcionalne se razini produktivnosti, a na višim razinama produktivnosti kad vodeću ulogu preuzimaju nove tehnologije, efikasniji radni procesi, veći udio tercijarno-kvalificiranih radnika, individualne ekonomije razmjera itd., potrebno je manje radno-intenzivnog inputa. Produktivnost bi po radnom satu u Hrvatskoj do 2028. trebala, prema procjenama, rasti po stopi od 1,9 posto, što je niže od prosjeka od CEE regije (2,6 %) pa bi kreatori ekonomskih politika trebali staviti fokus na jačanje konkurentnosti privatnih tvrtki te nastaviti smanjivanje ukupnog poreznog opterećenja i ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta uz supstituciju poreza na srednje i više plaće porezima na rentu, širenje porezne baze te pojednostavljenje poreznog sustava. Iako smo prema produktivnosti već nekoliko godine šesta ekonomija odozdo na ljestvici EU-a, podaci o medijalnim primanjima prema paritetu kupovne moći pokazuju kontinuirano snažno smanjenje jaza realnog dohotka u odnosu prema prosjeku EU-a”, navodi Stojić.

Na godišnjoj razini stanka generira do 115 plaćenih radnih sati, što je, kada se usporedi s prosječnim mjesečnim fondom radnih sati, a koji varira od 160 do 184 sata, podatak vrijedan analize, nastavlja. "Stavljeno u još širi kontekst, u Hrvatskoj je radni staž efektivnog rada oko dvije i pol godine kraći od prosjeka EU-a. Iako prema podacima Eurostata tjedni fond radnih sati nimalo ne odudara od prosjeka usporedivih zemalja srednjoistočne Europe (CEE regije), Hrvati u praksi rade minimalno dva i pol sata kraće u odnosu prema zaposlenima u istočnim članicama Europske unije", ustvrdio je Stojić.

Kao drugu važnu činjenicu navodi da Hrvatska ima izrazito izdašan model bolovanja u usporedbi s članicama EU-a, s obzirom na to da poslodavci podmiruju šest tjedana ili 42 dana bolovanja, a hrvatski korisnici bolovanja primaju od 70 do 100 posto ugovorenog bruto osobnog dohotka, što je opet osjetno više od prosjeka EU-a te pogotovo usporedive ekonomije CEE regije. Stojić navodi kako to potiče znatne zlouporabe instituta bolovanja s negativnim posljedicama na stvarni tjedni fond radnih sati.

“Hrvati odrade jednak, no u praksi manji broj tjednih radnih sati u odnosu prema zemljama CEE regije, gdje je nominalna produktivnost po radnom satu (72,4 % prosjeka EU) viša nego u Hrvatskoj (68,7 % prosjeka EU-a)”, ističe Hrvoje Stojić.